Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Egyéni felkészültség

Egy nagyszabású és rendkívül súlyos katasztrófa esetén a mentőegységek nem lehetnek egyszerre mindenhol jelen. Ha képes vagy segíteni magadon és a szomszédaidon, az már egyértelműen előnyt jelent. És ez mindannyiunk felelőssége.

Fel vagy készülve?

Tudsz segíteni magadon és másokon?

Tudod, mit kell tenned?

Háborús helyzetben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján ajánlásokat ad arra, hogyan készüljünk fel vészhelyzetekre. Ez magában foglalja az élelmiszer- és italkészletek feltöltését, a gyógyszerkészletek tartalmának ellenőrzését, valamint a vészhelyzeti csomag összeállítását.

Alapvetően ezek az óvintézkedések nemcsak katasztrófa esetén hasznosak, hanem háborús helyzetekben is. Kifejezett veszélyhelyzetben az illetékes hatóságok utasításokat és viselkedési ajánlásokat tesznek közzé, amelyek különböző módokon juthatnak el hozzád: az önkormányzat honlapján, regionális rádióállomásokon vagy akár hangosbemondó kocsikon keresztül.

Tudd meg, hogyan tájékoztatják az embereket a településeden fenyegetettség esetén, és válsághelyzetben mindig kövesd a hatóságok utasításait. Általánosságban azt javasoljuk, hogy készülj fel a vészhelyzetekre, mert azok a leggyakrabban váratlanul következnek be. A polgári védelem útmutatásai számos tippet tartalmaznak arra, hogyan készülj fel a különböző vészhelyzetekre.

A hidegháborút követően megszűnt a különböző óvóhelyek kialakításának, fenntartásának és működtetésének központi rendszere. Az eredetileg nyilvános menedékhelyek ma már többnyire magán- vagy önkormányzati tulajdonban vannak. Az átalakuló nemzetközi biztonsági helyzetre való tekintettel azonban az óvóhelyek rendszerét felülvizsgálják. Bizonyos feltételek mellett az alábbi helyszínek alapvető védelmet nyújthatnak a háborús fegyverek használata esetén:
  • metróállomások,
  • mélygarázsok, különösen városi területeken,
  • tömör építésű alagsori helyiségek.
Ez az építmények talajszint alatt helyezkednek el. Ezért megfelelő védelmet nyújtanak az alábbiak ellen:
  • robbanás lökéshulláma,
  • szétrepülő törmelék és a szilánkok,
  • lezuhanó törmelék,
  • bizonyos esetekben pedig korlátozott védelmet nyújthatnak a radioaktív sugárzás ellen is. Ez a védelem annál jobb
    • minél tömörebb és vastagabb az építmény szerkezete,
    • és a talaj az építmény körül.
Vészhelyzetben a lépcsőházak vagy belső helyiségek, amelyek a föld felett vannak, de nem rendelkeznek ablak- és ajtó nyílásokkal a külvilág felé, még mindig jelentős védelmet nyújthatnak a fegyverek hatásai ellen. Általánosságban elmondható, hogy minden veszélyes helyzetben a következő alapelvek érvényesek:
  • Segíts a gyerekeknek és a rászorulóknak, amennyiben ezzel nem veszélyezteted magad és mások testi épségét.
  • Kövesd a hivatalos szervek és a mentőszolgálatok utasításait.
  • Ha lehetséges, tájékozódj rádióból, televízióból vagy az internetről, megbízható forrásokból, mint például a hatóságok közleményei.
Kérjük, érdeklődj az önkormányzatodnál a helyi menedékhelyekről!