Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Hogyan tovább?

Akkor most mi lesz velem, mit tehetek egyáltalán?!

Szinte mindenkiben, aki szembesül a ránk váró nehézségekkel, megfogalmazódnak ezek a kérdések. És bár világos a számunkra, hogy valamilyen szintű választ adni kell a támaszt keresőknek, mindenki, aki megoldást, a remény andalító ígéretét (csodálatos angol kifejezéssel „hopium”-ot) kínál az embereknek, becsapja őket. Igen, becsapja… mert elveszi tőlük az értékes időt, így annak a lehetőségét, hogy a valósággal őszintén és bátran szembenézve hozzák meg az igazán fontos döntéseiket az életükkel kapcsolatban.

Mi lesz velem?

Hogyan tovább?

Első lépésként kezdd az önértékelő kérdőív kitöltésével, hogy megismerd az életviteled erősségeit és gyengeségeit, és útmutatást kapj arról, miként erősítheted meg az ellenállóképességedet az élet nyolc, kiemelkedően fontos területén…

A felkészülés lépései – a Tőke Nyolc Formája

0. lépés: Az alapok – vészhelyzeti készenlét

A világban, körülöttünk zajló folyamatokat tekintve és megértve azok összefüggéseit, bátran kijelenthetjük: Az előttünk álló húsz év teljesen más lesz majd, mint az előző húsz, amit magunk mögött hagytunk. Mivel a bizonytalansággal teli változás lesz az egyetlen dolog, amire biztosan számíthatunk, ideje felkészülnünk rá. De milyen változásra? Mikor fog bekövetkezni, és mennyire lesz súlyos vagy éppen bomlasztó? Valójában mind találgatunk, a valószínűségeket mérlegeljük, ám a jövő tényleges kimenetelét csupán akkor ismerhetjük meg, amikor végül megtörténik velünk. Így az elsődlegesen legfontosabb dolog, amit önmagunkért és szeretteinkért megtehetünk, hogy kialakítunk, legalább egy olyan alapszintű felkészültséget, ami lehetővé teszi, hogy a várható vészhelyzetek esetén is jó esélyünk legyen együtt, egészségesen túlélni azokat. Így jó szívvel azt ajánljuk, hogy alaposan tanulmányozd az alábbi pontokat a felkészüléssel kapcsolatos szükségletekről. Gondold végig és kezd el beszerezni a szükséges eszközöket, megtervezni és kiépíteni a megváltozó körülmények közt is élhető életet biztosító rendszereket. A felkészülés nem felhalmozás, hanem egy megváltozott fókuszú szemléletmód, amely komoly érzelmi, értelmi és gyakorlati feladatot és munkát is jelent.

A legfontosabb erőforrás, amelynek birtokában kell lennünk, a víz. Vészhelyzetben, különösen egy természeti katasztrófa után, a vízforrás, amelytől függünk elszennyeződhet, vagy az ellátás akár meg is szűnhet. Egy ember nagyjából három hétig képes élelem nélkül élni, ám három nap víz nélkül, szomjhalálhoz vezethet!  Legalább ennyire fontos, hogy a víz adott esetben számos betegséget terjeszthet, ezért a vízhez való biztonságos és megfelelő hozzáférésnek nemcsak a mennyiséget, hanem a minőséget is biztosítania kell.

A hivatalosan ajánlott tárolandó vízmennyiség személyenként és naponta 4-5 liter. Fontos megjegyezni, hogy ez a minimálisan ajánlott mennyiség. Számos tényező – például sérült vagy beteg ember, szoptatós kismama vagy meleg időjárás – könnyen duplájára emelheti a szükséges vízmennyiséget.

Mindenkinek érdemes, sőt szükséges lenne legalább három napi vízmennyiséget tárolnia háztartásonként. Nem számít, ki hol él, ennek még egy is lakásban is megvalósíthatónak kell lennie.

A három napos készlet kialakításához a legegyszerűbb, ha öt literes műanyag kannákat vásárolsz, mindössze néhány ezer forintért, és utólag tekinthetsz majd erre a befektetésedre úgy, hogy az egyik leghasznosabb volt. Mindemellett ez a méret még vízzel feltöltve is könnyen mozgatható és tárolható. Fontos, hogy időben győződj meg a kanna épségéről, ahogy arról is, hogy szorosan zárható legyen.

Azok, akiknek van helyük nagyobb mennyiség tárolására is, törekedjenek arra, hogy legalább két, vagy akár négy hétre elegendő tartalék vízkészletük legyen. Az egyik legkiválóbb megoldás a WaterBrick rendszer, egy olyan tárolási megoldás, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy egymásra helyezhető, így helytakarékos, nagy teherbírású, ugyanakkor könnyen hordozható legyen.

Legyen akár mekkora is egy tárolt vízkészlet, csak belátható ideig tarthat. Ezt követően kritikus fontosságú, hogy bármilyen, a közelben található forrásból származó vizet képesek legyünk ihatóvá tenni.

Sokféle vízszűrő és víztisztító rendszer létezik, ám ha megoldható, akkor lehetőleg többféle megoldással rendelkezzünk, hogy legyen tartalék arra az esetre, ha egyik vagy másik elveszne, elromlana vagy bármilyen módon működésképtelenné válna. Az egyik legtisztább eredményt az úgynevezett médiaszűrős vízrendszerek biztosíthatják. Ezek a gravitációt használják arra, hogy a vizet a tisztító szűrők mikropórusain keresztül nyomják – ez a folyamat rendkívül hatékonyan távolítja el a fizikai és kémiai szennyeződéseket. Nincsenek benne mozgó alkatrészek, amelyek elromolhatnának, és ezek a szűrők hosszú ideig megbízhatóan is működnek. Gyakorlatilag bármilyen típusú vizet átszűrhetünk a készüléken, és így friss, tiszta ivóvízhez juthatunk.

Érdemes azonban hordozható víztisztító rendszert is beszerezni, hiszen bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor otthonunktól távol kell gondoskodnunk magunkról. Mindezeken túl pedig az egyik legegyszerűbb és mindig kéznél lévő megoldás, a különböző víztisztító tabletták (pl.: Neomagnol) használata lehet. Amire fontos oda figyelni, az a klór gyomorra gyakorolt irritáló hatása. Az így kezelt víz fogyasztása után számítani kell a gyomorégésre.

Valójában mindenkinek szükséges volna egy legalább három hónapra elegendő élelmiszertartalékot tárolnia az otthonában. Ez egy olyan lépés, amit alapos tervezés után könnyen és viszonylag olcsón megvalósíthatunk, ugyanakkor olyan biztonságot nyújthat nekünk és a családunknak, amelyet csak akkor értékelünk majd igazán, amikor szükség lesz rá.

Elődeink számára ez természetes volt, a nagyszüleink tartalékoltak, beosztották az ételt és sohasem pazarolták azt. Valójában nem is olyan régen veszítettük el azt a képességünket, hogy ezt a kulcsfontosságú szempontot mindig szem előtt tartsuk. Manapság a legtöbb ember számára már az is furcsán hat, ha végig kell gondolnia az élelmiszerbiztonság kérdését.

A legtöbb élelmiszerboltban, beleértve a legnagyobb áruházakat is, legfeljebb három-öt napra elegendő élelmiszert tartanak raktáron. Vagyis, ha bármilyen okból a szállítás elakad és az emberek között pánik tör ki, a polcok pillanatok alatt kiürülhetnek. Erre az elmúlt időszakban már többször is láthattunk példát. Járványoktól kezdve, energiaellátási zavarokon át, háborús konfliktusokig számtalan dolog zavarhatja meg könnyedén az élelmiszer ellátási láncot. Így aztán ezt a rendszert, ami életben tart minket, egyszerre jellemezhetjük úgy, hogy rendkívül hatékony és végtelenül törékeny.

Nos, ha megértettük, hogy mennyire törékeny is az élelmiszer ellátó rendszer, amitől lényegében az életünk függ, akkor érthetővé is vált talán a számunkra, miért életbevágó a megfelelő élelmiszerkészletek biztosítása a magunk és a családunk számára. Ráadásul nem is bonyolult, bár kétségtelen, hogy némi gondolkodást és önfegyelmet igényel.

Egy-két hétig, de akár egy hónapon át is jegyezzük fel rendszeresen, minden nap, hogy mit fogyasztunk mi és a családunk. Ahogy azt is, hogy milyen rendszerességgel és mit vásárolunk. Egy adott időszak után – minél hosszabb ideig írtuk, annál pontosabban – kirajzolódik egy világos sorminta. Ezt követően mindössze annyit kell tennünk, hogy a rendszeresen vásárolt élelmiszerekből kétszer, háromszor, négyszer annyit veszünk.

Az élelmiszerek mennyiségénél és tárolásánál természetesen figyelembe kell vennünk azok eltarthatóságát és lejárati idejét. Ezért egy olyan rendszert érdemes kialakítanunk, ahol a legfrissebb élelmiszerek leghátul, míg a leghamarabb lejárók legelöl helyezkednek el, így azokat használjuk fel a soron következő alkalommal. Amennyiben elértük a kívánt célt (két hét, egy hónap, három hónap), akkor már csupán a szokásosan vásárolt mennyiséggel kell pótolnunk az elhasznált élelmiszereket.

Hogy mennyi élelmiszert készletezünk, az nagyban függ az anyagi és tárolási lehetőségeinktől, ahogy az ellátandó emberek számától is. Kezdetnek legalább a kéthetes önellátási képességet célozzuk meg, aztán amit tudjuk, fejlesszük azt onnan tovább…

Amennyiben olyan válsághelyzet következik be, aminek eredményeként hosszabb távon kell a saját ellátásunkról gondoskodnunk (üzemanyaghiány, energiaellátási zavarok, társadalmi zavargások), akkor bizony többre lehet szükségünk egy jól feltöltött éléskamránál. Talán elég körülnéznünk, mi zajlik a világban, és máris sejthető mennyit jelenthet ez a fajta biztonság.

Az ideális kiindulási alap, ha háztartásonként és személyenként egy hónapra való élelmiszer tartalékot képezünk. Ha ez sikerült, legyen a következő cél a negyedéves, vagyis három hónapra elég élelem. Vannak, akik már egy egész évre elegendő élelmiszer tároltak be, és okos, rotációs rendszerben frissítik azt.

Ha esetleg felmerülne bennünk a kérdés, miért is kellene ekkora tartalékot képeznünk élelmiszerekből, jusson eszünkbe, hogy egy mindenkit sújtó nehéz helyzetben kétségbeesve fordulhatnak majd hozzánk rokonaink, barátaink, szomszédaink… azok, akik nem voltak olyan előrelátóak, mint mi. Egy ilyen helyzetben az, ami nekünk van, cserealapot is jelenthet, hogy hozzájussunk olyan dolgokhoz, amikre pedig nekünk lesz szükségünk. Ezt mindig tartsuk szem előtt!

Bármilyen tartós élelmiszert, de különösen, ha ömlesztett száraz árut tárolsz, akkor szükséged lesz jó minőségű, légmentesen záródó tárolóedényekre. Erre is az egyik legkiválóbb megoldás, a már említett WaterBrick rendszer kombinálható elemei. Mindig ügyelj arra, hogy a lezárt konténerbe megfelelő mennyiségű és az élelmiszerbiztonság szempontjából is megfelelő minőségű oxigén elnyelő anyag kerüljön. Ez hatékonyan gátolhatja az aerob baktériumok és a penészgomba szaporodását azáltal, hogy felszívja a csomagolásban lévő oxigént, megakadályozza az oxidációt, így jelentősen megnyújtja az eltarthatóságot.

Ha a szükséges kalória legalább egy részét saját magad termeled meg, az hatalmas előnyt jelent egy élelmiszerhiány idején. Amennyiben van rá lehetőséged és kitartásod, akkor növények termesztése, állatok tenyésztése egy hosszútávon nagyon jól megtérülő befektetés… már csak a tudás megszerzése is!

Ha erre nem érzel kellő indíttatást, vagy nincsenek meg a lehetőségeid, akkor törekedj arra, hogy helyi kistermelőtől szerezd be az élelmiszert. Azzal, hogy személyesen ismered az élelmiszer előállítóját, szinte teljes mértékben lerövidíted a sérülékeny ellátási láncot, és biztos lehetsz abban, hogy minőségi terméket kapsz. Alakíts ki tartalmas emberi kapcsolatot minél több gazdával, hogy a nehéz időkben is számíthass majd rájuk.

A mindig éppen a szükségleteink szerint rendelkezésünkre álló élelmiszerellátási rendszerünkhöz hasonlóan, modern egészségügyi infrastruktúránk is rendkívül összetett; csak ellenőrzött körülmények között és bőségesen rendelkezésre álló speciális erőforrásokkal működik jól. Az élelmiszerhez hasonlóan, az az egyszerű könnyedség, amellyel az elmúlt évtizedekben az orvosi szolgáltatásokhoz juthattunk, arra ösztönzött bennünket, hogy sokkal kevésbé legyünk felelősek a saját egészségünk megőrzéséért. Olyannyira sikerült elkerülnünk azokat az egészségügyi kockázatokat, amelyekkel elődeinknek rendszeresen szembe kellett nézniük, hogy szakszerű orvosi ellátás nélkül, saját ismereteinkre hagyatkozva túlélési és gyógyulási esélyeink rendkívül alacsonyak volnának.

Több felelősséget vállalni és megelőző lépéseket tenni az egészségünkkel kapcsolatban döntő fontosságú, és a felkészülés folyamatában elengedhetetlen. Az alapvető lépések egy része általános, továbbiak pedig az egyes emberek helyzetétől függenek. De minden esetben szükség van előrelátásra és gyakorlatiasságra, hogy magabiztossággal tekinthessünk a jövőbeni egészségünkre is. Tervezzünk előre azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyekről tudjuk, hogy szükségünk lesz rájuk: például rendszeresen szedett gyógyszerek, kontaktlencsék vagy szemüvegek, táplálékkiegészítők, higiéniai termékek… olyan számunkra fontos dolgok, amelyek nélkül nehezebben tudnánk élni?

Fel kell készülnünk a váratlan balesetek kezelésére is, hogy rendelkezzünk elsősegélynyújtó felszerelésekkel, valamint a használatukhoz szükséges alapismeretekkel. Ahogy más területen úgy az egészségünk kapcsán is elmondható, hogy még egy kis felkészülés is hatalmas különbséget jelent a teljes felkészületlenséggel szemben…

A jól felszerelt elsősegélydoboz úgy otthon, mint a járműveinkben szó szerint életbevágó fontosságú. Ügyeljünk arra, hogy az elsősegélycsomagban az alapvető gyógyszerekből is legyen tartalékkészlet, ahogy legyen elérhető mindegyikkel kapcsolatban a szükséges információ is (adagolás, figyelmeztetés, felhasználhatóság). A leggyakrabban használt vagy szükséges gyógyszerekből legalább három havi mennyiség álljon rendelkezésre. Nagyobb mennyiség felírása receptköteles gyógyszerekből, a háziorvossal való további egyeztetést tesz szükségessé.

Szemüvegből, kontaktlencséből is fontos tartalékkal rendelkezni, ahogy a lencséhez szükséges tisztító folyadékból is. Akit érint, annak érdemes megfontolnia a lézeres szemműtét lehetőségét, hiszen így egy komoly problémától kímélheti meg magát a jövőben. Ez természetesen ugyanúgy igaz fogászati problémák esetén is, ne halogassuk, végeztessük el a szükséges beavatkozásokat. Hiszen a fogfájás az egyik legelviselhetetlenebb fájdalom… Fogkrémből, fogkeféből és fogselyemből is rendelkezzünk megfelelő tartalékokkal.

Ahogy kézfertőtlenítőből és más fertőtlenítőszerekből is, amelyek fontosak a fertőzések megelőzése érdekében, különösen egy olyan helyzetben, amikor nem áll majd víz a rendelkezésünkre. A megfelelő víz és táplálékbevitel mellett gondolnunk kell a vitaminokra is, hiszen az egészségünk megőrzése, vagy adott esetben gyógyulásunk szempontjából nagyon fontosak, különösen olyan helyzetben, amikor a táplálékhiány, vagy az egyoldalú táplálkozás szervezetünk egyébként is legyengülhet.

Amint lehetséges, vegyünk részt elsősegélynyújtó tanfolyamokon, hogy tudjuk miként kell kezelnünk egy ilyen helyzetet, és sajátítsuk el az újraélesztés alapvető fogásait is. Ez egy olyan tudás, amire bárhol és bármikor szükségünk lehet, akár a saját szeretteink esetében is. Ne halogassuk tovább, tanuljuk meg, amit meg lehet. Függetlenül attól, milyen jövő vár ránk, ez a tudás valódi érték. A Vöröskereszt rendszeresen szervez ilyen képzéseket.

Az öngyógyítás elsajátításának pedig egyik legfontosabb eleme, hogy megismerjük a természetben rejlő lehetőségeket. Felismerjük a gyógynövényeket, tudjuk melyik mire jó, és adott esetben képesek legyünk termeszteni is őket. Gondoljunk az elődeinkre, és legyünk képesek a saját egészégünk érdekében is arra, amire ők képesek voltak.

A legfontosabb dolog azonban, amit az egészségünk érdekében tehetünk, az a megelőzés, hogy lehetőség szerint kerüljük is el betegségeket. Az ellenállóképességünk alapja a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és lehetőség szerint a káros szenvedélyek és a stressz kerülése. Hiszen minél kevesebb egészégügyi problémánk lesz egy nehéz helyzetben, annál sikeresebben vehetjük majd ránk váró akadályokat.

Fűtési és melegítési lehetőségeink számbavétele és az alternatív megoldási lehetőségek előkészítése elsősorban a hidegebb évszak beköszöntével válik majd igen fontos tényezővé.

Az, hogy a hőforrás hiánya milyen mértékben jelent a számunkra kockázatot a lakóhelyünktől és az éghajlattól is jelentősen függ.  A hideg telekkel jellemezhető területeken, ahol a jég- és hóviharok idején gyakoriak a villanyvezetékek károsodásai, nagyobb a kockázat, hisz áramkimaradás esetén az elektromos vezérlésű fűtésrendszerek nem működnek. Hosszabbtávú és nagyobb biztonságot jelenthet, ha saját, szigetüzemű – azaz a központi elektromos hálózati rendszerre eleve nem csatlakozó -, vagy hibrid – azaz a központi rendszerről leválasztható – napelemes és hőszivattyús kombinált rendszer kiépítésére módunk és lehetőségünk adódik. Ezek azonban komoly anyagi befektetést igényelnek. Rövid távon a saját alternatív energiaforrások is kisegíthetnek bennünket (pl. aggregátor, ami képes rövidebb időre árammal ellátni az elektromos rendszerünket).

Egy fatüzelésű kályha jó és viszonylag olcsó tartalék fűtési (és főzési) lehetőséget jelenthet, amely a hideg téli hónapokban kellemes kiegészítő hőforrást is biztosít. Aki csak teheti, szerezzen be egy fatüzelésű kályhát, cserépkályhát vagy kemencét.

Amennyiben ez nem megoldható, akkor a gázpalackról működtethető fűtőtestek is kiváló rövidtávú alternatívát jelenthetnek.  Nyílt láng használatával mindig nagy figyelemmel és gondossággal járjunk el, hiszen a helytelen használat életveszélyes lehet. Ügyeljünk arra, hogy mindig gondosan kövessük a gyártó utasításait.

Ha fagyos időszakban áramkimaradás következik be, az a csövek elfagyásához vezethet.  Még ha van is ésszerű kiegészítő hőforrás a helyiségek fűtésére, fontos, hogy ne felejtsük el elzárni az összes vízcsapot beleértve a házba bemenő vízvezeték csapját, szelepét is, és engedjük le az összes vizet a csövek károsodásának megelőzése érdekében.

 A téli áramkimaradás egyik előnye, szemben a nyári áramkimaradással, hogy a hűtött és néha fagyasztott élelmiszerek a szabadban is tartósíthatók, amennyiben a hőmérséklet elég hideg hozzá.

A hideg időjárásra való felkészülés során nagyon hasznosak a vastag takarók, pehelypaplanok, gyapjúpulóverek, téli sapkák és hálózsákok, amelyekből érdemes készletet tartanunk. Érdemes megtanulni, hogyan lehet a testhőmérsékletet a réteges öltözködés és azon területek takarása révén fenntartani, ahonnan a test melege jellemzően távozik (fej, nyak, kezek, lábak). A réteges öltözködéssel a fűtés költségén is megtakarítást érhetünk el. Esetleges extrém helyzetekre az izotermikus életmentő, melegen tartó fóliák is jól jöhetnek.

A főzés és melegítés képessége, számtalan helyzetben kritikus fontosságú. Például, vízforraláshoz és a romlandó élelmiszerek felmelegítéséhez. A vízforralás, amellett, hogy elpusztítja a vízben lévő kórokozókat, a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja a hosszú távú élelmiszertartalékok, például a rizs, a tészta és a bab elkészítésének.

A gáztűzhellyel rendelkezők egy elektromos áramkimaradás esetén a gáz bekapcsolásával és egy gyufa vagy grillgyújtó használatával főzhetnek a tűzhelyen, de az elektromos tűzhelyekkel rendelkezőknek súlyosabb vészhelyzetekben szükségük lesz tartalék megoldásokra.

Jól jöhetnek a kül- és beltéri (hordozható) kemencék, grillek, illetve gázpalackra köthető kemping főző alkalmatosságok, ezek között is léteznek kombinált, azaz többféle fűtőanyaggal is működni képes változatok. Fontos, hogy mindig legyen elegendő tartalék tüzelőanyagunk is az adott készülékhez. A fenti megoldások mindegyikéhez szükség van gyújtószerkezetre. Feltétlenül készletezzünk be vészhelyzetre gyufát és tölthető öngyújtót.

Ha pedig olyan megoldást keresünk, amelyhez a napfényen kívül semmilyen tüzelőanyagra nincs szükség, akkor a napkollektoros tűzhely ideális lehet, hiszen egyszerre képes főzni és dehidratálni az ételt, valamint vizet tisztítani.

Ha hirtelen megszűnik az áramszolgáltatás, a lehetőségeink drasztikusan beszűkülnek, ha nem készültünk fel előre. Azok számára, viszont akik felkészültek, fontos, hogy minden működőképes állapotba legyen. Éppen ezért az itteni ajánlásaink két alapelvet vesznek figyelembe:

 • Ha lehet minél kevesebb típusú energiaforrásra (pl. azonos típusú elemek) építsük az alternatív megoldásainkat.
 • Használjuk a napot tartalék energiaforrásként, amikor csak lehetséges.

Első lépésként tehát az alapvető elektronikus eszközök (zseblámpák, lámpák, rádiók stb.) esetében halmozzunk fel nagyobb mennyiségű újratölthető elemet. A bonyolultság csökkentése érdekében próbáljunk meg olyan eszközöket rendszeresíteni, amelyek mind ugyanazt az elemméretet használják. Például a AA-s ceruzaelem, mivel ez a leggyakrabban használt méret. Az akkumulátorokon kívül a további áramforrások megléte is nagyban befolyásolja a munkaképességünket és az életminőséget. Érdemes beszerezni továbbá:

 • Kiegészítő adaptereket az autó szivargyújtó aljzatáról történő töltéséhez
 • Napelemes töltőkészleteket és újratölthető tápegységeket
Gáz vagy benzin üzemű generátort (azokra az időszakokra, amikor a nap nem süt).

Jelen pillanatban talán elképzelni is nehéz, mekkora lesz a sötétség, amikor sem az otthonunkban, sem a szomszédoknál nem égnek a lámpák és a közvilágítás is megszűnik. Ha kéznél van néhány zseblámpa és fejlámpa, az hatalmas megkönnyebbülés lesz az áramkimaradás első pillanatában, különösen, ha az éjszaka történik.

Érdemes előnyben részesíteni a LED-es lámpákat megvilágításhoz, mert rendkívül hatékonyak (akár 60 vagy több órán át kitartanak folyamatos használat esetén egyetlen akkumulátortöltéssel) megfelelően erős a fényük (könnyen olvashatunk mellettük), és nem tűzveszélyesek, mert fényt igen, de szinte semmi hőt nem bocsátanak ki. Ennek eredményeképpen nagyon biztonságosak a gyermekek és az idősek számára is, hisz tűzveszély nem áll fenn esetükben.

Ha tudunk, tartalékoljunk olajlámpákat és gyertyákat az elemmel működő világítás helyettesítésére. Ezek tűzveszélyesek, de megbízható alternatívát jelentenek, ha az elektronikus eszközök meghibásodnak.

A kertben, udvarra, erkélyre kihelyezett – jelenleg viszonylag olcsón beszerezhető – szolár lámpák szinte egész évben elegendő fényt adnak az éjszaka nagy részében, mint biztonsági fényforrások.

Egy kialakult vészhelyzetben hihetetlenül fontos lesz, hogy megőrizzük a kommunikációhoz, információhoz való hozzáférést. A külvilággal való kapcsolattartás elengedhetetlen lehet a helyes döntések meghozatalában, a szeretteinkkel való kapcsolattartásban. Ez nem csak a döntéshozatali képességünket befolyásolja, de nagyban befolyásolja a lelki állapotunkat is.

A mobiltelefonok esetében, amellett, hogy a készülékhez érdemes néhány tartalék akkumulátort, napelemes töltőt, illetve a korábban már említett autós adaptert beszerezni.

Ha még van a háztatásban, akkor érdemes üzemben tartani egy vezetékes telefont. Bizonyos körülmények között a vezetékes telefonszolgáltatás akkor is működik, amikor a mobil kommunikációs hálózat leáll.

Az elemek, illetve elektromos hálózat nélkül működő rádiók (pl. napelemes, kurblis) megbízhatóak, és bármilyen esetben használhatóak. Vészhelyzetben, különösen, ha a kommunikációs hálózatok is leállnak, egy önműködő rádió könnyen válhat a körülöttünk lévő világról szóló fontos információk elsődleges forrásává.

Kézi rádió adó-vevők, illetve nagy hatótávolságú CB rádió adó-vevő készülékek megléte pedig egy biztonságos tartalék megoldás lehet, akár a szomszédokkal, családtagokkal, akár a környékben élőkkel való közvetlen kapcsolattartás céljából.

Vészhelyzetben – legyen az gazdasági, társadalmiválság vagy természeti csapás – a pénzzel kapcsolatos két szempontot kell minden körülmények között szem előtt tartanunk:
 • a gyors hozzáférés
 • és a vásárlóerejének megőrzése

A bankszámlánkon lévő pénzhez hozzájutni ilyen nyugodt időkben sem egyszerű, vagy olcsó dolog. Jelentős költséget számít fel a bank, egyszerűen azért, mert a saját számlánkról felvesszük a saját pénzünket. Ha egy millió forint feletti összegű készpénzt szeretnénk kivenni, azt két nappal korábban jelezni kell a bank felé…

Tehát ha tehetjük, ne várjunk egy válság vagy egy katasztrófa bekövetkeztéig, tartsunk készpénzt a bankon kívül is. Akik ez nem teszik meg, egyszer csak arra ébredhetnek, hogy a bankok bezártak és a pénzükhöz nem férhetnek hozzá – ahogyan azt Görögország és Ciprus polgárai is megtapasztalták korábban, vagy ahogy Magyarországon a ’90-es években a Posta Bank ügye, vagy a legutóbb a Sberbank esete is megmutatta.

Teljes pénzügyi vagyonunknak legalább 30%-a legyen a bankrendszeren kívül! Érdemes tehát olyan vészhelyzeti készpénztartalékkal rendelkeznünk, amely 3-6 havi megélhetésre is elegendő, és idővel, ha tudjuk, ezt is ezt is tovább növelhetjük. Az összeg nagy részét pedig érdemes minél kisebb címletű bankjegyekben tárolni.

Ilyen tartalékokkal már addig is, amíg a rendszer zökkenőmentesen működik, sokkal jobb helyzetben lehetünk, mint a legtöbben, hiszen könnyebben és olcsóbban juthatunk a saját pénzünkhöz. Mindemellett a mindennapi élet nehézségeiben is megnyugtató hátteret jelent.

A jelenlegi világpolitikai és gazdasági válsághelyzet gyakori és súlyos hiányt, ezzel párhuzamosan pedig gyorsuló inflációt jelez előre. Az árak jelentős emelkedését már számos területen megtapasztalhatjuk jelenleg is: élelmiszer, energia, szolgáltatások stb.

Hogyan védjük meg a pénzünk értékét egy ilyen világban?

Olyan eszközökbe fektetve, amelyeket nem lehet elértékteleníteni. Ezek kézzelfogható, belső értékkel rendelkező eszközök. Például a termőföld soha nem válik értéktelenné; valóságon alapuló értéke pedig attól függ majd, hogy milyen terményeket és állatokat tud előállítani. Egy virtuális vállalat részvényeinek viszont csak addig van értéke, amíg valaki hisz benne… amint ez a hit szertefoszlik, akkor a részvények és a cég értéktelenné válik.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a „papírértéket” kézzelfogható értékre cseréljünk, ha pénzünk egy részét nemesfémek vásárlására fordítjuk. Az aranyat és az ezüstöt évezredek óta világszerte fizetőképes értéknek tekintik. Ezért javasoljuk, hogy mindenki fontolja meg a nemesfémek legalább egy alapszintű készletének kialakítását. Ideális esetben ez a pénzügyi vagyonuk 5-10%-át jelenti. Tájékozódjunk a lehetőségekről, a befektetési arany/ezüst vásárlására viszonylag egyszerűen, akár online megoldható.

Még nyugodtabb időkben is bölcs dolog „a legjobbat remélni, de a legrosszabbal tervezni”, ha a bűnözésről van szó. És természetesen, amikor elérkeznek a nehéz és bizonytalan idők, a fosztogatások és az erőszakos bűncselekmények száma minden bizonnyal erősen megugrik majd.

A bűnözéssel szembeni kiszolgáltatottságunk csökkentésének a legjobb módja, ha tájékozódunk a kockázatokról, és meghatározzuk, hogy a számunkra melyek a legnagyobbak. Érdemes a témával kapcsolatban hiteles forrásokból tájékozódni, mint a rendőrség statisztikái, biztonsági cégek tapasztalatai.

Nagyon hasznos lehet alapvető önvédelmi tudást megszerezni, önvédelmi tanfolyamok elvégzésével fejlesztenünk a védelmi képességeinket. Ez kiemelten fontos az idősek, a gyerekek és nők esetében, akik várhatóan a legsérülékenyebbek közé tartoznak majd. De akár a tűzfegyverek használatának elsajátítása, fegyvervizsga letétele és a fegyverhasználat ellenőrzött és biztonságos körülmények közötti, lőtéren való gyakorlása is egy jelenleg könnyen megszerezhető, ám életbevágó ismeret lehet.

A közösség értéke soha nem mutatkozik meg jobban, mint a szükség idején. Egyikünk sem lehet felkészülve minden lehetséges kockázatra, és ha segítséget kaphatunk másoktól, könnyebbé és sokkal elviselhetőbbé válik a nehézségek leküzdése. Míg a közösségépítésről a Társadalmi tőke című pontban részletesebben szó lesz, itt vannak azok a lépések, amelyeket mindannyiunknak érdemes megtennie, még a nehezebb idők eljövetele előtt:

Ismerjük meg a szomszédokat! Sétálj egyet – szó szerint. Menj ki a szabadba, és sétálj végig az utcán.  Ismered az összes embert, aki a szomszédodban, környékeden lakik? Mert ők azok, akikkel egy váratlan válsághelyzetben együtt kell majd működnöd, és megtalálni a közös megoldásokat.

Tanuld meg a nevüket. Győződj meg róla, hogy ismernek Téged.  Vannak-e olyan ismereteik, készségeik vagy eszközeik, amelyek kiegészíthetik a Te felkészültségi erőfeszítéseidet? Miben számíthatsz rájuk, és miben ők Rád?

Jó érzés lesz megtapasztalni az összetartozás érzését, azt, hogy az egymás mellet élő emberek valóban ismerik egymást. Ezen túlmenően azt fogod tapasztalni, hogy a szomszédságod felfedezése beszélgetést és együttműködést indíthat el, ami mindenki számára növelheti az ellenállóképesség szintjét.

Teremtsünk lehetőséget a társadalmi megértés és elköteleződés elmélyítésére. Minél jobban ismerjük egymást a szomszédainkkal, annál inkább hajlandóak leszünk arra, hogy nehéz helyzetekben is támogassuk egymást.

Juss közös megegyezésre partnereddel! Nagyon gyakori az a jelenség is, hogy egy családon belül nézeteltérés alakul ki a „felkészülés” témájával kapcsolatban. Az egyik fél fontosnak tartja, hogy minél hamarabb elkezdjen „készülni”, míg a másik fél nem érzi ezt olyan fontosnak vagy sürgősnek. A „vonakodó partner” jelenség sok esetben olyan mély súrlódást okozhat, ami akár veszélybe is sodorhatja a kapcsolatot. Legyél ennek tudatában, szentelj megfelelő mennyiségű és minőségű időt és figyelmet a társaddal történő beszélgetéseknek, hogy jobban megérthessétek egymás szempontjait.

Az eddig leírt lépések kezdetnek kiválóak… ám ez csupán a kezdet. Egyre nehezebb, és folyamatosan változó időket élünk.

Olvass tovább, hogy részletesebben megismerd, miként fejleszthető a személyes ellenállóképesség a tőke nyolc különböző formája tekintetében.

És hogy ezek után mit tehetünk még? Folytatjuk az életünket, boldog és élhető egyszerűségre készülünk, törekszünk a hulladékmentes, csökkentett fogyasztású, újra felhasználó életre, igyekszünk a lehető legkisebb kárt okozni a környezetünkben, próbálunk helyi eredetű termékeket beszerezni, megtermelni magunknak a zöldségeket és gyümölcsöket, amiket elfogyasztunk, új képességeket és szaktudást elsajátítani, független és ellenálló kisközösségeket létrehozni, de mindenekelőtt szem előtt tartani a legfontosabbat, amit tehetünk, hogy szeressük egymást!

1. lépés: Pénzügyi tőke

A pénzügyi ellenállóképesség felé vezető úton a következő feladatunk, hogy alaposan megvizsgáljuk a jelenlegi helyzetünket. Mennyi megtakarításunk marad, miután levontuk a tartozásainkat? A havi bevételeink és kiadásaink tekintetében a lehetőségeinkhez mérten élünk-e?

Állítsuk össze személyes pénzügyi kimutatásainkat

Az üzleti életben a pénzügyi kimutatások az elsődleges eszközei a vállalati stabilitás értékelésének és nyomon követésének. Ezekből a dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy egy vállalat fizetőképes-e vagy sem, illetve, hogy nyereséggel vagy veszteséggel működik-e.

Ha pedig egy magánszemélyről vagy egy családról van szó, akkor ez éppen úgy igaz. Erre az átláthatóságra nekünk is ugyanolyan égető szükségünk van. Ha ez megvan, az lehetővé teszi, hogy elkezdjük meghatározni, mik is legyenek a pénzügyi prioritásaink.

Első lépésként állítsuk össze e két alapvető dokumentum saját, személyes változatát:

 • a családi mérleget és
 • a jövedelemkimutatást

Ha még soha nem készítettél ezek közül egyet sem, ne aggódj. Nem bonyolult a dolog. Ez leginkább a banki, hitelkártya és egyéb pénzügyi kivonatokból származó információk összegyűjtését és elemzését jelenti. A kevésbé fegyelmezettek számára sem vesz igénybe 3-5 óránál több időt, és akár több napra vagy hétre is elosztható.

Azok, akik már készítettek ilyen, vagy hasonló kimutatásokat, bátran ugorjanak e fejezet következő szakaszára.

Azok, akiknek még új a dolog, a következőket kell most tenniük:

A jövedelemkimutatás elkészítése

A jövedelemkimutatás (más néven nyereség- és veszteségkimutatás) valójában csak a „családi költségvetés” pénzügyi kifejezése, és a következő kérdésekre ad választ: Mennyi pénz jön be havonta? Mennyi pénz megy ki? És mennyi pénz marad (ha marad egyáltalán)?

Bevételek: A havonta megkeresett pénz a jövedelmünk. Ha alkalmazott vagy, akkor a legtöbb, ha nem az összes bevételed az általad kapott fizetés(ek) formájában érkezik. Ha befektetéseid is vannak, akkor a passzív jövedelem olyan formáit is vedd számba, mint például a részvények után járó osztalék vagy a haszonbér kifizetése:

 • Aktív jövedelem (fizetés)
 • Passzív jövedelem (osztalék, kamat stb.)
 • Bármilyen más tevékenység, ami pénzt hoz.

Kiadások: Egyszerűen fogalmazva, azok a dolgok, amelyekre pénzt költesz. Ezek közé tartoznak:

 • Megélhetési költségek (lakhatás, élelmiszer, közlekedés, egészségügy, közműdíjak stb.).
 • Adók
 • Adósságkamatok/törlesztés
 • Bármilyen más költség, ami pénzt visz.

Ha kivonod az összes kiadást az összes bevételedből, akkor megkapod a havi nettó nyereségedet (vagy veszteségedet). Ez az a pénzösszeg, amelyet a pénzügyi tőkéd növelésére fordíthatsz (vagy nem).

Ennek az összegnek a megismerése lehetővé teszi, hogy olyan alapvető pénzügyi kérdésekkel kezdj foglalkozni, mint például:

 • Megengedhetem-e magamnak a jelenlegi életmódomat?
 • Mennyire vagyok jó anyagi helyzetben ahhoz, hogy pénzügyi vagyont építsek?
 • Tisztában voltam-e az összes kiadással, amire pénzt költök?
 • Van-e lehetőség valamelyik kiadásom csökkentésére?
 • Milyen lehetőségeim vannak a jövedelmem növelésére?

Az a rálátás, amelyet ez a gyakorlat nyújt a háztartás pénzforgalmának tényleges állapotára, gyakran kijózanító. Felszínre hozza a túlköltekezés olyan területeit, amelyekre eddig nem is figyeltünk. Ez tulajdonképpen jó hír, mert lehetővé teszi, hogy ésszerű döntéseket hozzunk a nem létfontosságú kiadásokról, amelyeket esetleg vissza tudunk fogni – és így „nem várt bevételünk” keletkezhet, amelyet az élet más, számunkra fontosabb területeire fordíthatunk.

Ezzel el is érkeztünk a következő feladathoz:

A mérleg(kimutatás) elkészítése

A mérleg a nettó pénzügyi vagyonod pillanatfelvétele. Ez választ ad a kérdésre: Mennyi pénzzel rendelkezem?

A nettó kifejezésnek itt jelentősége van. Azt a vagyonodat mutatja, amiben az esetleges tartozásaid már elszámolásra kerültek (vagyis az adósságokkal csökkentett vagyonodról van szó).

Így a személyes mérleg kimutatásod tartalmazza mind az eszközöket (a tulajdonodban lévő, értékkel bíró dolgokat), mind a kötelezettségeket (a tartozásaidat). A kettő közötti különbözet a nettó pénzügyi vagyonod.

Most jön az a pont, amikor az összes eszközöd és kötelezettséged nyomon követésével kell foglalkoznod.

Az eszközök az alábbiak lehetnek:

 • Készpénz
 • Részvények
 • Kötvények
 • Ingatlanok
 • Biztosítás
 • Életjáradékok
 • Üzleti érdekeltségek
 • Bármi más, amit el tudsz adni valakinek.

A kötelezettségek pedig az alábbiak lehetnek:

 • Hitelkártya tartozás
 • Jelzálog hitelek
 • Tanulmányi hitelek
 • Esedékes adók
 • Egyéb hitelek/kölcsönök
 • Bármi más, valaki számára fizetendő kötelezettség.

Ha már minden adatot egy helyre gyűjtöttél, az összes eszközöd és kötelezettséged kiszámítása gyerekjáték. Mint említettük, ha az összes kötelezettséget kivonjuk az összes eszközből, akkor megkapjuk a nettó pénzügyi vagyonod értékét, azaz a „szabadon és tisztán” birtokolt pénzügyi vagyon összegét.

Nyilvánvaló, hogy a legtöbben azt reméljük, hogy ez a szám pozitív, és a lehető legnagyobb. De bármi is legyen ez a szám, ez az, amink valójában van – legalábbis egyelőre.

Bármilyen nettó vagyonszámot is kaptál a számításaid során, most már pontos adatokkal rendelkezel, amik befolyásolhatják a következő lépéseidre vonatkozó döntéseidet.

Bár mindenki pénzügyi helyzete egyedi, ez a betekintés lehetővé teszi, hogy megfontolt válaszokat adjunk az olyan fontos kérdésekre, mint például:

 • Van-e elég nettó vagyonom ahhoz, hogy finanszírozni tudjam az életcéljaimat? Ha nem, mennyivel többre van szükségem?
 • Túlságosan eladósodtam a kényelemem érdekében?
 • A vagyonom növelését vagy az adósságok visszafizetését helyezzem előtérbe?
 • Kellően sokfélék-e a pénzügyi eszközeim?
 • Vannak olyan eszközök, amelyeket érdemesebb lenne most eladni?
 • Mely adósságokat fizessem ki először?

Cselekvés

A személyes pénzügyi kimutatásaid elkészültek, és most már kellő tisztánlátással rendelkezel arról, hogy mennyire vagy megfelelő helyzetben ahhoz, hogy pénzügyi céljaidat elérd. A következő lépés e célok elérésére irányuló terv kidolgozása.

Ezt olyan pénzügyi tanácsadó irányításával érdemes megtenned, aki nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen típusú segítségnyújtásban, és aki tisztában van azokkal a kockázatokkal, amelyekre az előttünk álló bizonytalan évek folyamán számíthatunk.

Akár igénybe veszed tanácsadó segítségét, akár egymagad végzed el ezt a feladatot, a pénzügyi kimutatásaid alapján személyre szabott tervet kell készítened, hogy pontosan meghatározd, a lehetőségeidhez mérten mennyit költesz az életedre (vagyis a jelenre), mennyit és mibe fektetsz azért, hogy sikeresen készülhess a bizonytalan jövőre, illetve milyen formában és eszközökben tárolod majd a vagyonodat, annak figyelembevételével, hogy az megváltozó körülmények között is használható érték maradhasson a számodra.

Ne feledd azonban, hogy a pénz csupán eszköz a céljaid eléréséhez, és hogy a pénzügyi tőke csak egyike a nyolc tőkeformának, amelyek együttese adja meg a valódi gazdagságot. Ne hagyd, hogy a pénz határozza meg a boldogságodat. Ne feledd, aki elégedett, az boldog.

2. lépés: Élő tőke

Egészség

Ez mindig és minden körülmények között a legfontosabb érték, ami a birtokunkban lehet. A mai, békésnek mondható körülmények között is, ám egy olyan világban, ahol ellátáshoz és gyógyszerekhez is rendkívül nehéz lesz hozzájutni, az egészég értéke felbecsülhetetlené válik. Hiszen bármilyen leküzdendő feladatról lesz is szó, akinek betegen kell majd azt végig csinálnia, a többieknél is nehezebb lesz az egyébként sem könnyű élet.

Az egyik legfontosabb, amit tehetünk, az ismeretek megszerzése és a helyes viselkedés elsajátítása. A tudatosság és az életmódváltás jelentősége a megváltozó körülményekre való felkészülésben óriási lehet.

Táplálkozás

Mindennél nagyobb hatással van általános egészségünkre és fizikai állapotunkra az, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Amit megeszel, az Te leszel! Ezért helyezzük erre a legnagyobb hangsúlyt. Akár fogyni szeretnél, akár jobban érzeni magad, akár a teljesítményedet szeretnéd fokozni, vagy egészségesebb lenni, a táplálkozás kulcskérdés.

Nagyon sok minden, amit már szinte megszokásból fogyasztunk, kifejezetten káros a szerveztünk számára. A helytelen táplálkozástól nem csak rosszul érezzük magunkat, de azok gyulladásos, degeneratív folyamatok kialakulásához vezethetnek, illetve felgyorsíthatják a testünk öregedési folyamatait.

Dióhéjban összefoglalva, törekedjünk arra, hogy teljes értékű ételeket fogyasszunk: húsokat és zöldségeket, dióféléket és magvakat, némi gyümölcsöt, kevés keményítőt és szinte semmi cukrot.

A táplálkozással kapcsolatos szakirodalom manapság hatalmas. Érdemes ismereteket szerezni a Paleo, a Primal és a Zone diétákról. Az biztos, hogy nem árt, ha konzultálsz egy profi táplálkozási szakemberrel, hogy megbeszéljétek a személyes egészségügyi helyzetedet és az elérendő céljaidat.

Mozgás

A rendszeres testmozgásnak alapvetően pozitív hatása van az egészségre, különösen ajánlatosak a viszonylag magas intenzitású funkcionális mozgásra összpontosító fitneszprogramok. Még inkább akkor, ha azok egy testre szabott táplálkozási tervvel és egy szilárd támogatói közösséggel is kiegészülnek.

Ha most kezdesz bele, akkor a CrossFit rendszert próbáld ki, ezek azok az edző helyek, amik „boot camp” stílusú órákat kínálnak. Ebben a mozgásformában egyszerre több alapvető atlétikai készségedet fejlesztheted, mint például erő, állóképesség, gyorsaság, pontosság, összehangolás.

Alvás

Az alvás minősége az egyik legalapvetőbb, és egyben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és alulértékelt feltétele a jó egészségnek.

Az elegendő alvás számos előnnyel jár, a túl kevés alvás ára pedig a krónikus fáradtságtól és az összpontosítás hiányától kezdve, a súlygyarapodáson át, a cukorbetegség és a szívroham nagyobb kockázatáig terjedhet. Sajnos általában elmondható, hogy magas a krónikus alvászavarban szenvedő emberek aránya. Túlfeszített élettempónk gyakran csökkenti az alvás mennyiségét, a digitális eszközök használata pedig a minőségét rontja. Tegyél tudatosan a jó alvásért. Az átlagos lefekvési időt hozd egy-két órával korábbra. Legalább egy órával lefekvés előtt pedig ne használj telefont, számítógépet, televíziót. Ám még ez megelőzően is, kapcsold a képernyőt éjszakai fényre, ezzel csökkentve az elektronika rossz hatását a nyugodt alvásra. Már néhány nap alatt jelentős különbséget észlelhetsz.

Stresszkezelés

Tudományosan bizonyított, hogy a krónikus stressz károsan hat a szervezetünkre. De hogyan csökkenthetjük? A mentális egészségről szóló fejezetben kicsit részletesebben foglalkozunk ezzel a témával, de a legfontosabb üzenetünk az, hogy találjuk meg azokat a területeket, ahol a legnagyobb a kiegyensúlyozatlanság és a feszültség az életünkben, majd határozzuk meg azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tennünk, hogy harmóniába kerüljünk. Ezek lehetnek kis lépések, sport, spirituális gyakorlatok, hitélet vagy akár olyan nagyobb horderejű döntések, mint például munkahely váltás.

Szemészet és fogászat

Ha szemészeti vagy fogászati problémáid vannak, ezek valódi sebezhetőséget jelenthetnek olyan nehéz időkben, amikor mindennél jobban szükség lesz rájuk, ugyanakkor már nem igazán lehet majd egyszerűen orvosi ellátáshoz jutni.

A szemészeti problémák korrigálására jó módszer lehet a lézeres szemműtét, ami nem olcsó, de sokat érhet a tiszta látás, illetve a szemüvegtől és kontaktlencsétől való függetlenség. Ezek költsége hosszabb távon sokkal nagyobb lehet. A rájuk utaltság pedig sokkal nagyobb veszély.

A látáshoz hasonlóan a fogászati problémák is súlyosbodnak, minél idősebbek leszünk, és minél tovább maradnak megoldatlanul, annál drágábbá és hosszadalmasabbá válik a megoldásuk. Szánjunk időt és pénzt a megoldásukra, amíg a fogászati ellátás rendszere még megbízhatóan működik.

Természet

A saját egészségünkön kívül a minket körülvevő élő rendszerek egészségétől is függünk! Ezek iránt ugyanolyan gondossággal és törődéssel kell viseltetnünk, mint amilyet a saját testünk is megérdemel. Óvjuk, ápoljuk a körülöttünk lévő természetet!

A helyi élelmiszerforrások növelése

Miután sikerült elraktározunk némi élelmiszert, a következő lépés az, hogy bővítsük a helyi beszerzési forrásainkat. Minél többen vásárolunk élelmiszert közvetlenül a helyi termelőktől, annál jobban megéri nekik is azok előállításával foglalkozni. És mindezek mellé még kiváló minőségű élelmiszereket is kapunk.

A Közösség által támogatott mezőgazdaságok – ahol részesedést vásárolunk egy gazdaság szezonális terméséből (például a Remény Farm) – támogatása azt eredményezi, hogy egy csapásra finomabb és egészségesebb ételekhez jutunk, növeljük a helyi élelmiszerek iránti keresletet, és támogatjuk helyi közösségeinket. Ha még nem vagy tagja ilyen közösségnek és van rá lehetőséged, akkor érdemes csatlakoznod. De akár teremts kapcsolatot a helyi gazdákkal és élelmiszertermelőkkel, és lehetőség szerint közvetlenül tőlük vásárolj minden olyan élelmiszert, amit csak lehetséges.

Kertészkedés

A legelőnyösebb, ha saját magad képes vagy előállítani élelmiszer szükségleted legalább egy részét. Mert ha valaha is olyan nehézségekbe ütközöl, hogy az életed a saját élelmiszertermelési képességeidtől függ majd, akkor a különbség a „némi” tapasztalat és a „semmi” között óriási lesz.

A helyi kertészeti áruházban szinte mindent beszerezhetsz, amire szükséged van, sőt útmutatást is kaphatsz. HA mód van rá, akkor a szerszámokat és a kezdő vetőmag készleteket helyben vásárold meg, illetve raktározz el egy teljes zöldségeskerthez szükséges tartalék vetőmagkészletet is.

Sok jó könyv és különböző javaslat létezik az otthoni kertészkedéshez. Ha időt szánunk arra, hogy utána olvassunk és megbeszéljük az elképzeléseinket tapasztaltabb kertészekkel, sok időt takaríthatunk meg a leggyakoribb kezdő hibák elkerülésével. Általában elmondható, hogy az emelt ágyás kedvezőbb lehet. A kertészkedés nagy része kísérletezés és tévedés, illetve annak megtanulása, hogyan működik a természet.

Élelmiszerek előkészítése és tárolása

Jó megoldás lehet tároló pincék, vermek kialakítása hosszú távú tárolásra, például különböző gumó termésűek (burgonya, cékla, fehérrépa, sárgarépa stb.) számára. Ez a tárolási mód némi tanulást és kísérletezést igényel a kiválasztott fajták, a szükséges hőmérséklet és a páratartalom szabályozása miatt.

A tyúktartás is kifejezetten hatékony módja az élelmiszer előállításnak: hisz így mindig lesz friss tojásunk a csirkék pedig konyhai hulladékot tojásokká és trágyává alakítják.

A fermentálás, befőzés szintén egy fontos pontja a témakörnek. Amellett, hogy befőttet, vagy konzervet készítünk (ami jelentős tanulási folyamatot jelent), az ételek egy jelentős részét dehidratáljuk (szárítjuk, aszaljuk).

A dehidratálás több tápanyagot őriz meg az ételben, és a szárított ételek tárolásához lényegesen kevesebb hely szükséges. A szárított élelmiszerek kivételesen hosszú ideig eltarthatók, mivel a legtöbb baktérium elpusztul vagy teljesen inaktívvá válik szárításkor.

Élelmiszerek szárításos tartósítása történhet természetes úton, például szárító hálók segítségével, vagy kifejezetten erre a célra kapható, nagyobb teljesítményű szárító gépek segítségével tudunk így húst, zöldséget, gyümölcsöt is tartósítani.

E területek mindegyike közvetlenebb kapcsolatot jelent az élelmiszereinkkel, és mindegyik más-más készségeket és tudást igényel. Bárhol is élsz, fontos, hogy megismerd a sikeres termesztéshez szükséges sajátos körülményeket, és a területen különösen jól fejlődő élelmiszernövények fajtáit. Kezdd azzal, hogy étkezési szokásaidat és az elvárásokat a helyben könnyen termeszthető és beszerezhető élelmiszerekhez igazítod.

Jó cél lehet az is, hogy a lehető legtöbb élelmiszert termeljük meg ott, ahol élünk, a lehető legkevesebb személyes energia felhasználásával. Akár el tudod kezdeni termeszteni a saját élelmiszeredet, akár nem, találd ki, hogyan tudsz minél több élelmiszert helyben beszerezni, amíg szezonja van, és aztán tanuld meg, hogyan kell tárolni, hogy a lehető legtovább elálljon.

3. lépés: Anyagi tőke

Az anyagi javak azok a kézzelfogható „dologok”, amelyek hasznunkra lehetnek. Ezek az ingatlanjaink, a vállalkozásaink és az általunk használt eszközök.

Energia

Az energia mindennek az alapja. Nélküle hideg, sötét, szegényes életet élnénk.

Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy megtanuljuk, miként használjuk fel a lehető leghatékonyabban azt, amink van. Közvetlenül utána következik annak feltárása, hogy a felhasznált energia egy részét hogyan tudjuk magunk előállítani. A különbség a között, hogy a saját energiád 5% – 10%-át vagy a 0%-át leszel képes megtermelni, életbevágó lesz.

Víz

A vészhelyzeti víztárolási útmutatáson túlmenően azt tanácsoljuk, hogy ha van elég hely és lehetőség, akkor fontold meg a nagyobb léptékű vízgyűjtő megoldásokat. Ezek közül az egyik legegyszerűbb és legideálisabb, a magyar fejlesztésű TelEső, vagy Eautarice rendszer. Az esővíz gyűjtés és a fúrt kút kombinációjával, lényegében függetleníthetjük magunkat a városi vízellátástól.

A kútvízzel rendelkezők számára rendkívül fontos, hogy legyen egy kézi tartalékrendszerük arra az esetre, ha az automatikus szivattyú elromlana vagy áramszünet miatt leállna.

Szerszámok

A tudás megléte, a megoldásnak csupán egy része. Szükség van a megfelelő eszközökre is. Készítsünk listát azokról az eszközökről, amelyekre a legkülönfélébb helyzetekben szükségünk lehet. Mivel sok szerszám nem mindennapi használatú (gondoljon a láncfűrészekre, fahasítókra stb.), hasznos lehet egy „szomszédsági szerszámközösség” létrehozása, azaz az időszakosan vagy ritkán használt eszközök beszerzését egymás között felosztani és szükség esetén közösen használni, vagy úgy kialakítani a rendszert, ahol a közösen megvásárolt szerszámokhoz mindenki hozzáférhet.

Az otthon biztonsága

Miután az anyagi javaid fejlesztésébe rengeteg időt és energiát fektettél, fontos, hogy ezeket biztonságban is tudd, azaz illetéktelenek ne férjenek hozzájuk, ugyanakkor szükség esetén a rendelkezésedre álljanak. Ezért a következő lépés az otthonod biztonságának megteremtése.

4. lépés: Tudástőke

A „Tudástőke” jelenti mindazokat az ismereteket, amiket megszereztél és képes vagy alkalmazni, és valós értékekre váltani. Olyan értékekre, amiket jövedelemre vagy az életben szükséges javakra és szolgáltatásokra cserélhetsz.

A mai oktatási rendszerünk nem igazán készít fel bennünket megfelelő elméleti és gyakorlati tudással arra vonatkozóan, hogy megváltozott körülmények között, hogyan is tudunk önellátóvá válni az élet több területén is egyszerre.

Ezért gondold végig, mi az a tudásanyag, amire biztosan támaszkodhatsz, ami a környezetedben, viszonylag könnyen elérhető a számodra (mert mondjuk egy szomszédod, vagy családtagod rendelkezik vele) és mi az, ami kevéssé elérhető, de nagy szükséged lehet rá.

A fentiek alapján határozd el, hogy milyen fontossági sorrendben kezdesz hozzá az ismeretek megszerzéséhez, új készségek elsajátításához, illetve miként leszel képes ezeket beépíteni az életedbe.

Érdemes alaposan tájékozódni, hiszen egyre több tanfolyam, ismeretterjesztő film, könyv és tudásmegosztó online platform áll a rendelkezésedre az új ismeretek megszerzéséhez. Léteznek helyi szerveződésű önképző körök, önellátó gazdaságok tanulmányutakat és nyíltnapokat szerveznek, és még számtalan lehetőség létezik, amely mind Rád vár.

Mik lehetnek ezek a konkrét területek? Íme néhány javaslat:

 • Vadon található ehető növények
 • Gombaszakértés
 • Vadászat, horgászat
 • Háztáji élelmiszer termesztés
 • Főzés, háztartásvezetés
 • Szabás, varrás, ruhajavítás
 • Elsősegély nyújtás
 • Gyógynövény ismeretek
 • Önvédelmi ismeretek
 • Túlélő táborok
 • Villanyszerelés
 • Asztalos ismeretek
 • Stb.

5. lépés: Érzelmi tőke

A katasztrófákat (személyes, társadalmi, természeti) túlélő emberek vizsgálatán alapuló eredmények azt mutatják, hogy a legfontosabb felkészülés valójában a mentális, érzelmi felkészültség. Számos példa mutatja, hogy olyan emberek, akiknek szinte semmijük sincs, sikerrel élnek túl – gyakran minden nélkül, pusztán a megfelelő hozzáállással. Miközben számos eset igazolja, hogy szinte minden szükséges felétellel rendelkező emberek pillanatok alatt omlanak össze, amikor elveszítik az érzelmi stabilitásukat és ezzel együtt a megfelelő ítélőképességüket. Más szóval, hiába rendelkezünk a megfelelő tartalékokkal és önvédelmi képességekkel, a megfelelő, szilárd értelmi és érzelmi alap, és az ezzel együtt járó objektív gondolkodási képesség nélkül, minden fizikai felkészültségünk értelmetlenné válhat. Az emberek eredendően társas lények. Arra vagyunk teremtve, hogy másokkal közösségben éljünk. A magányos farkas, aki egyedül él, nem számíthat mások támogatására. Katasztrofális eseményeket követően azok az emberek, akiknek van közösségük, barátaik és családtagjaik, nagyobb valószínűséggel maradnak életben, és viszonylag jó állapotban. Bizonyított, tény, hogy az emberi csoportok hatékonyabbak az erőforrások felkutatásában, a munkamegosztásban és a külső erőkkel szembeni védekezésben, mint az egyedülálló egyének.

Az érzelmi ellenálló képesség fejlesztése

Koncentráljunk arra, hogy részben a mi hatalmunkban állhat, hogy a velünk történő eseményeket a magunk és szeretteink számára kedvezőbbé tegyük. Sokan azt gondolják, hogy a lelki trauma szükségszerűen következik a katasztrófa megtapasztalásából. A kutatások szerint a nagyobb katasztrófák traumájára adott leggyakoribb válasz a stressztűrő képesség kialakulása – amit egyébként „rezilienciának” nevezünk. Az emberek többsége képes arra, hogy a rossz dolgokkal külső segítség nélkül is megküzdjön. Ma már tudjuk, hogy milyenek azok az emberek, akik jól és rugalmasan tűrik a stresszt. Az érzelmi ellenálló képesség fejlesztése nagyrészt azon alapul, hogy ezekből a „védőfaktorokból” minél többet építünk be a saját és a szeretteink életébe. Néhány ilyen tényező a következő:
 • Szoros családi és baráti (szociális) kapcsolati rendszerek kiépítése, fenntartása: alakítsunk ki szoros társas kapcsolatokat a közvetlen közelben élőkkel. Kutatások igazolják ezeknek a kapcsolati rendszereknek az erős „megtartó” képességét.
 • Pozitív gondolkodás gyakorlatának kialakítása: tudatosítsuk és gyakoroljuk a – „félig üres” – sel szemben – a „félig teli pohár” hozzáállás jelentőségét a mindennapjainkban. Lássunk meg mindenben a pozitívot. Sajátítsuk el a „negatív gondolatok megállításának” technikáit.
 • Hitélet és spirituális tradíciók gyakorlása: vegyél részt spirituális tevékenységekben. Imádkozz. Köss békét önmagaddal, a teremtőddel és/vagy azzal a szereppel, amelyet a világegyetemben magadnak látsz.
 • Stresszcsökkentő légzés- és relaxációs technikák, meditációs technikák, alkalmazása
 • Engedjük meg magunknak, hogy érzéseink legyenek, találjuk meg a partnert, akivel ezekről nyíltan tudunk beszélni az elfojtás helyett.
 • A fizikai aktivitás: a napi erőteljes testmozgás jótékony hatása az elmére – különösen a stresszkontrollra (futás, erősítés, jóga stb.).
 • Az alvás, mint a stresszcsökkentés szerepének tudatosítása. Az alvás mennyisége és minhősége az egyik legfontosabb összetevője a mentális egészség megőrzésének.
 • Cselevő és aktív felkészülés, aggódás helyett – ez biztonságérzetet ad, és csökkenti a szorongásunkat.
 • Játszunk, szórakozzunk: találjunk magunknak tudatosan olyan (társas) játék, illetve szórakozási lehetőségeket, amik amellett, hogy elterelik a figyelmünket kikapcsolnak, töltenek mind a stressz mértékét csökkentve, mind az elménket megdolgoztatva (pl. rejtvényfejtés) elterelik a figyelmünket, nem utolsó sorban építik társas kapcsolatainkat. Egyszóval segítenek az ÉLET megélésében.

6. lépés: Társadalmi tőke

Egy olyan korszak áll előttünk, amely mellett az eddigi életünk boldog békeidőnek fog tűnni. Olyan mértékben lesz szükségünk egymásra, ahogyan azt már több generáció óta nem tapasztaltuk meg. Az emberek valójában vágynak a közösségre. Ebben a világban, ahol a társadalmi interakciókat a technológia közvetíti, és ahol a közösségeink túlságosan felbomlottak, az emberek elszigeteltebbnek érzik magukat, mint óta valaha. A technológiának bizonyára van szerepe a szervezésben és a kommunikációban, de az igazi megoldásokat a személyes érintkezések és az egymás mellett dolgozó emberek fogják megtalálni és megvalósítani. Elképesztően sok időt és pénzt fektettünk abba, hogy elzárt kis világokat hozzunk létre magunk körül. Hasonlóan nagy erőfeszítésekre lesz szükség ahhoz, hogy olyan közösségeket építsünk, amelyek elég rugalmasak ahhoz, hogy az elkövetkező nehéz években is képesek legyenek boldogulni.

Közösségeket létrehozni egyszerre könnyebb és nehezebb is, mint gondolnánk.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy közösség létrehozásának legnagyobb akadálya a befektetendő idő mennyisége – nem csak az enyém, hanem a többi emberé is, akik állítólagosan a közösséget alkotják. Nem számít, hogy nekem heti 10 órám van a közösséggel kapcsolatos tevékenységekre, ha másoknak csupán minden második vasárnap délután két órája van erre. Persze, lehet közösséget építeni minden második vasárnap délutánonként 3 és 5 óra között – csak egy kicsit tovább fog tartani. És valójában mennyi időnk van még, amíg érdemben tehetünk valamit magunkért és egymásért? Ha az ellátási láncok megszakadnak, vagy az infláció valóban elszáll, és az élelmiszer ára tízszeresére emelkedik, nagyon kevés embernek lesz lehetősége és eszköze arra, hogy közösségi napot szervezzen a hosszú távú élelmiszertárolás ismereteinek elsajátításáért.

A „közösség” nem ugyanaz, mint a „barátok”.

Nem mindenki, akit a közösségi hálóm részévé szeretnék tenni, olyas valaki, akivel barátok vagyunk, vagy barátok leszünk. Persze, egy tökéletes világban jó barátok lennénk a villanyszerelőmmel, a helyi gazdával, az orvosommal, a fogorvosommal, a boltossal és így tovább. De ne halogassuk a cselekvést, csak mert barátság végül nem alakul ki. Ne várjuk el, hogy mindenkivel jó barátok legyünk a közösségben. Ha talpraesett, hozzáértő és szorgalmas emberek, az már ideális. Ha barátok vagyunk, az csak egy előny.

Kezdjétek kicsiben – Ha az első közösségi összejövetelen csupán néhány ember vett részt, az is teljesen rendben van. Soha ne csüggedj attól, hogy az első lépések milyen jelentéktelennek tűnnek. Ezek csak építőkövek egy sokkal nagyobb cél irányába.

Kezdjétek el most – Mennél tovább csinálod, annál inkább úgy fogod érezni, mint ha csak most kezdted volna… ez jó. Minden egyes alkalommal több és több leszel, ahogy a társaid is.

Legyetek türelmesek – A közösségépítés folyamatát nem lehet siettetni. Az emberek a saját tempójukban nyílnak meg, és az őszinte bizalom kialakulása, bizony időigényes folyamat.

És végül – fogadd el, amit az emberek felajánlanak, legyen az bármilyen apróság – sosem tudhatod, mihez vezethet. A fordítottja pedig duplán igaz…  

Megfontolandó még…

Közösségi jószolgálati programok szervezése, azaz olyan közös érdekeken alapuló események, amik a környezet szépítését, fejlesztését szolgálják, ugyanakkor az ismerkedést is elősegítik.
 • Saját levelező lista létrehozatala a gyors és hatékony az információ áramlásra
 • Közös szemétszedő hétvége szervezése évente többször
 • A közös közterületen tavaszi és őszi piknik alkalmak meghirdetése
 • Lakóközösségi egyesület létrehozása közös faültetésre, és közterületi fűnyírás finanszírozására, vagy játszótér építésére
 • Stb.

7. lépés: Kulturális tőke

Ez a forma, talán mind közül a legkevésbé befolyásolható…

Elköltözni egy jobb helyre

Sokan álmodoznak arról, hogy egy másik országba költöznek, ahol jobb erőforrások, infrastruktúra és közösségek állnak rendelkezésre. Ez komoly vonzerőnek tűnik. Ezt a döntést azonban nem szabad könnyelműen meghozni. Számos tényezőt kell figyelembe venni, valamint azt a nagyon is valós lehetőséget, hogy ha elköltözik az ember, akkor az ottani az őslakosok mindig is „kívülállóként” fognak tekinteni rá, függetlenül attól, hogy mennyi ideig él ott, vagy hogy milyen lelkesen szeretne a közösség részévé válni.

Ha a költözést fontolgatod, jól teszed, ha előre tájékozódsz

Az egyik kulcskérdés a népsűrűség lehet. Ha az embernek lehetősége van arra, hogy egy ritkán lakott régióba költözzön, az nagyon előnyös lehet. Mert függetlenül a katasztrófa jellegétől, legyen az ember okozta vagy természeti jellegű, ha egy gyéren lakott régióban élünk, akkor jó eséllyel kevesebb problémával kell számolnunk. Mondjuk nem lesznek nagy tömegeket megmozgató felfordulások. Egy másik fontos szempont egy ingatlan kiválasztásánál a helyi gazdaság. A sokszínű helyi gazdaság, amely túlnyomórészt mezőgazdasági jellegű. Legyen bőséges víz, és lehetőleg olyan területen, ahol túlnyomórészt vízerőművek működnek, mert a azok a legkiszámíthatóbbak, legmegbízhatóbbak. Érdemes tájékozódni az áramellátás regionális „leválaszthatósága” szempontjából is, azaz létezik-e olyan vészforgatókönyvi megoldási lehetőség, hogy az adott régiót a központi áramellátási rendszerről lekapcsolva helyileg is el lehet látni árammal. Ideális esetben tehát egy gyéren lakott, bőséges vízzel rendelkező, mezőgazdasági területen, lehetőleg könnyen elérhető kút vízzel – vagy még jobb, ha forrásvízzel, ahol a víz gravitációsan áramlik a házba – és egy energiaexportáló területen lehet a legoptimálisabb a letelepedés. Ezek lesznek a legbiztonságosabb helyek, ha a társadalom összeomlik. Egy nagyvárosban, az onnan kifelé vezető útvonalak mentén jó eséllyel nem lesz majd biztonságos az élet.

Jelen kell lenned az alkalmazkodásban

Az év nagy részében a leendő menedékhelyeden kell élned, és önellátó életmódot kell folytatnod. Nem lehet csak úgy „megvenni” a túlélés képességét. Mindennek van egy tanulási görbéje. Vehetsz egy fatüzelésű tűzhelyet, de ez még nem jelenti azt, hogy tudod is, hogyan kell használni azt. Ennek is van egy tanulási folyamata; ugyanez vonatkozik a kertészkedésre is. Évekbe telik, mire a talaj kialakul, ahogy a bőven termő gyümölcsös és zöldségeskert beérése is hosszú idő, nem beszélve a fákról. Helyben kell lenni, ott kell élni. Meg kell ismerned a helyi éghajlat sajátosságait. Meg kell tanulnod, hogy abban a környezetben mely növények fejlődnek jól. Mindezek időt és energiát igényelnek. Ha nem teszed mindezt az életed részévé, akkor nem várhatod el, hogy az utolsó pillanatban mindenre készen állj. Mert ez valószínűleg nem fog megtörténni, legalábbis nem úgy, ahogy azt elképzeled, vagy szeretnéd. Másrészről: vidéken lehet, hogy a népsűrűség alacsony, ugyanakkor az összes szomszéd ismeri egymást. Tehát a túlélésed a barátaidon és a szomszédjaidon múlik majd, akikben megbízhatsz. Egyedül jó eséllyel nem fog sikerülni. A közösség lehet akár kicsi is, két-három szomszéddal, de attól még közösség, amennyiben működős és támogató. Mert szükséged lesz azokra az emberekre, akikre igazán számíthatsz.

8. lépés: Az Idő mint tőke

Hogyan lesz mindenre elég időm?

Az elvégzendő feladatok sora szinte végtelen… Ugyanakkor mindenkinek van egy élete, és valószínűleg a többségük nem engedheti meg magának, hogy holnaptól a minden idejét az ellenállóképessége fejlesztésének szentelje.

Az első lépés annak felismerése, hogy ez egy folyamat. Soha senki, még a legelszántabbak és legkitartóbbak sem lesznek képesek, teljes mértékben felkészülni. Ezért ne is próbálj erre törekedni. Ehelyett összpontosítsd az idődet és a figyelmedet azokra a területekre, amelyeken a legsebezhetőbbnek érzed magadat, vagy amelyek a leginkább érdekelnek. Aztán csak kezdj el tenni ezekért. A kis lépések teljesen rendben vannak. A lényeg az, hogy egyszerűen csak kezdj el haladni előre, a kitűzött célod felé.

Akár az „Ráhatás és Cselekvés” mátrix segítségével:

Ráhatás-cselekvés mátrix

Áttekinthetővé válnak a ránk váró feladatok, ha elhelyezzük őket a mátrix négy negyedében, aszerint, hogy az egyes feladatokban milyen szintű befolyással és cselekvési lehetőségekkel rendelkezünk:

Mi az, amire ráhatásom van, és azonnali cselekvést igényel, mi az, amire egyáltalán nem lehet ráhatásom, tehát elengedem. És mi van a kettő közötti skálán, azaz lehet ráhatásom, de most nem cselekszem, vagy felismerem, hogy bármennyire törekszem is, nem igazán lehet ráhatásom.

Hogyan tovább?

Ha ez megtörtént, összpontosítsd az energiáidat azokra a feladatokra, amelyeknél még ma megteheted az első Helyes lépést. És ne pazarold tovább az idődet azokra, amelyekkel kapcsolatban Szüntelen küzdelem vár Rád. Nyugodt szívvel tedd félre azokat, amelyeket az Elengedéshez rendeltél, míg a Feladással kapcsolatos feladatokat egy későbbi időpontban újra megvizsgálhatod, ha a helyzet esetleg megváltozik, és úgy érzed, hogy nagyobb esélyed lesz arra, hogy haladj velük.

Modern szokásaink gyakran a hatékonyságunk ellen dolgoznak: a digitális eszközeink, a megbeszélések és egyéb felesleges zavaró tényezők végtelen sora megzavarja a figyelmünket, ami lehetetlenné teszi az összpontosítást és gátolja az eredményességet. Sok esetben a kevesebb több: csináljunk kevesebb dolgot, de azokat csináljuk jól. A dolgok nagy része magától is megoldódik.

Végezzük el a feladatainkat a legjobb tudásunk szerint, de mindig elégedjünk meg az eredményeinkkel, bármilyen kicsik is legyenek azok.

Amikor az emberek elérkeznek a megértés ezen szintjére és elkezdenek a felkészüléssel foglalkozni, legtöbbjüket egy pánikszerű, sürgető félelemérzés fogja el, hogy nincs már elég idő mindenre, mielőtt az egész rendszer összeomlik. Egy bénító erejű félelem lesz úrrá rajtuk, hogy túl keveset tettek, és már túl késő elkezdeni.

Valójában azonban mindig van idő arra, hogy tegyünk valamit, bármit. És ez nagyságrendekkel jobb és több, mint a semmi. A félelem helyett egyszerűen arra bátorítunk mindenkit, hogy vegyen egy nagy levegőt, legyen elnéző önmagával és pusztán arra koncentráljon, hogy „megtegye a következő lépést”.

A hála érzése

Egyikünk sem tudhatja, hogy mi lesz az a kiváltó ok, ami tovább lendít minket a következő szintre, amikor az emberek nagyobb része végre rájön, hogy ha valaha is létezett olyan dolog, hogy „normális”, akkor ahhoz egyhamar nem fogunk visszatérni, ha egyáltalán még valaha is megtörténhet ez. Talán épp a világjárvány, vagy a szomszédságunkban kialakult háborús helyzet lehet az, ami elvezet minket erre a pontra…

Ez a mostani talán egy ajándék idő, amely egy darabig talán még eltarthat, és ami lehetővé teszi a számunkra, hogy belehelyezkedjünk egy új valóságba, amelyet mindannyian a saját életünkben teremtünk majd meg. Néhányan már előrébb járnak, mint mások, sokan még végig sem gondolták, mi várhat rájuk. Ugyanakkor mindannyiunknak meg van a lehetősége arra, hogy értelmileg és érzelmileg felfogjuk a minket körülvevő folyamatokat, azok irányát és várható következményeit az életünkre nézve.

Mivel nem tudhatjuk, hogy mikor és mi fog történni majd velünk, talán a legjobb és legsikeresebb életstratégiák közé az tartozik, ha olyan dolgokat csinálunk, amiket szeretünk, és amelyek egyben a saját és közösségünk ellenállóképességét is fokozzák, valamint összhangot teremtenek a gondolataink és a tetteink között.

Érezzünk hálát mindenért, ami adatott eddig, ahogy azért is, ami előttünk áll!

A világban, körülöttünk zajló folyamatokat tekintve és megértve azok összefüggéseit, bátran kijelenthetjük: Az előttünk álló húsz év teljesen más lesz majd, mint az előző húsz, amit magunk mögött hagytunk.

Mivel a bizonytalansággal teli változás lesz az egyetlen dolog, amire biztosan számíthatunk, ideje felkészülnünk rá. De milyen változásra? Mikor fog bekövetkezni, és mennyire lesz súlyos vagy éppen bomlasztó?

Valójában mind találgatunk, a valószínűségeket mérlegeljük, ám a jövő tényleges kimenetelét csupán akkor ismerhetjük meg, amikor végül megtörténik velünk. Így az elsődlegesen legfontosabb dolog, amit önmagunkért és szeretteinkért megtehetünk, hogy kialakítunk, legalább egy olyan alapszintű felkészültséget, ami lehetővé teszi, hogy a várható vészhelyzetek esetén is jó esélyünk legyen együtt, egészségesen túlélni azokat.

Így jó szívvel azt ajánljuk, hogy alaposan tanulmányozd az alábbi pontokat a felkészüléssel kapcsolatos szükségletekről. Gondold végig és kezd el beszerezni a szükséges eszközöket, megtervezni és kiépíteni a megváltozó körülmények közt is élhető életet biztosító rendszereket. A felkészülés nem felhalmozás, hanem egy megváltozott fókuszú szemléletmód, amely komoly érzelmi, értelmi és gyakorlati feladatot és munkát is jelent.

A legfontosabb erőforrás, amelynek birtokában kell lennünk, a víz. Vészhelyzetben, különösen egy természeti katasztrófa után, a vízforrás, amelytől függünk elszennyeződhet, vagy az ellátás akár meg is szűnhet. Egy ember nagyjából három hétig képes élelem nélkül élni, ám három nap víz nélkül, szomjhalálhoz vezethet!  Legalább ennyire fontos, hogy a víz adott esetben számos betegséget terjeszthet, ezért a vízhez való biztonságos és megfelelő hozzáférésnek nemcsak a mennyiséget, hanem a minőséget is biztosítania kell.

A hivatalosan ajánlott tárolandó vízmennyiség személyenként és naponta 4-5 liter. Fontos megjegyezni, hogy ez a minimálisan ajánlott mennyiség. Számos tényező - például sérült vagy beteg ember, szoptatós kismama vagy meleg időjárás - könnyen duplájára emelheti a szükséges vízmennyiséget.

Mindenkinek érdemes, sőt szükséges lenne legalább három napi vízmennyiséget tárolnia háztartásonként. Nem számít, ki hol él, ennek még egy is lakásban is megvalósíthatónak kell lennie.

A három napos készlet kialakításához a legegyszerűbb, ha öt literes műanyag kannákat vásárolsz, mindössze néhány ezer forintért, és utólag tekinthetsz majd erre a befektetésedre úgy, hogy az egyik leghasznosabb volt. Mindemellett ez a méret még vízzel feltöltve is könnyen mozgatható és tárolható. Fontos, hogy időben győződj meg a kanna épségéről, ahogy arról is, hogy szorosan zárható legyen.

Azok, akiknek van helyük nagyobb mennyiség tárolására is, törekedjenek arra, hogy legalább két, vagy akár négy hétre elegendő tartalék vízkészletük legyen. Az egyik legkiválóbb megoldás a WaterBrick rendszer, egy olyan tárolási megoldás, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy egymásra helyezhető, így helytakarékos, nagy teherbírású, ugyanakkor könnyen hordozható legyen.

Legyen akár mekkora is egy tárolt vízkészlet, csak belátható ideig tarthat. Ezt követően kritikus fontosságú, hogy bármilyen, a közelben található forrásból származó vizet képesek legyünk ihatóvá tenni.

Sokféle vízszűrő és víztisztító rendszer létezik, ám ha megoldható, akkor lehetőleg többféle megoldással rendelkezzünk, hogy legyen tartalék arra az esetre, ha egyik vagy másik elveszne, elromlana vagy bármilyen módon működésképtelenné válna. Az egyik legtisztább eredményt az úgynevezett médiaszűrős vízrendszerek biztosíthatják. Ezek a gravitációt használják arra, hogy a vizet a tisztító szűrők mikropórusain keresztül nyomják - ez a folyamat rendkívül hatékonyan távolítja el a fizikai és kémiai szennyeződéseket. Nincsenek benne mozgó alkatrészek, amelyek elromolhatnának, és ezek a szűrők hosszú ideig megbízhatóan is működnek. Gyakorlatilag bármilyen típusú vizet átszűrhetünk a készüléken, és így friss, tiszta ivóvízhez juthatunk.

Érdemes azonban hordozható víztisztító rendszert is beszerezni, hiszen bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor otthonunktól távol kell gondoskodnunk magunkról. Mindezeken túl pedig az egyik legegyszerűbb és mindig kéznél lévő megoldás, a különböző víztisztító tabletták (pl.: Neomagnol) használata lehet. Amire fontos oda figyelni, az a klór gyomorra gyakorolt irritáló hatása. Az így kezelt víz fogyasztása után számítani kell a gyomorégésre.

Valójában mindenkinek szükséges volna egy legalább három hónapra elegendő élelmiszertartalékot tárolnia az otthonában. Ez egy olyan lépés, amit alapos tervezés után könnyen és viszonylag olcsón megvalósíthatunk, ugyanakkor olyan biztonságot nyújthat nekünk és a családunknak, amelyet csak akkor értékelünk majd igazán, amikor szükség lesz rá.

Elődeink számára ez természetes volt, a nagyszüleink tartalékoltak, beosztották az ételt és sohasem pazarolták azt. Valójában nem is olyan régen veszítettük el azt a képességünket, hogy ezt a kulcsfontosságú szempontot mindig szem előtt tartsuk. Manapság a legtöbb ember számára már az is furcsán hat, ha végig kell gondolnia az élelmiszerbiztonság kérdését.

A legtöbb élelmiszerboltban, beleértve a legnagyobb áruházakat is, legfeljebb három-öt napra elegendő élelmiszert tartanak raktáron. Vagyis, ha bármilyen okból a szállítás elakad és az emberek között pánik tör ki, a polcok pillanatok alatt kiürülhetnek. Erre az elmúlt időszakban már többször is láthattunk példát. Járványoktól kezdve, energiaellátási zavarokon át, háborús konfliktusokig számtalan dolog zavarhatja meg könnyedén az élelmiszer ellátási láncot. Így aztán ezt a rendszert, ami életben tart minket, egyszerre jellemezhetjük úgy, hogy rendkívül hatékony és végtelenül törékeny.

Nos, ha megértettük, hogy mennyire törékeny is az élelmiszer ellátó rendszer, amitől lényegében az életünk függ, akkor érthetővé is vált talán a számunkra, miért életbevágó a megfelelő élelmiszerkészletek biztosítása a magunk és a családunk számára. Ráadásul nem is bonyolult, bár kétségtelen, hogy némi gondolkodást és önfegyelmet igényel.

Egy-két hétig, de akár egy hónapon át is jegyezzük fel rendszeresen, minden nap, hogy mit fogyasztunk mi és a családunk. Ahogy azt is, hogy milyen rendszerességgel és mit vásárolunk. Egy adott időszak után – minél hosszabb ideig írtuk, annál pontosabban – kirajzolódik egy világos sorminta. Ezt követően mindössze annyit kell tennünk, hogy a rendszeresen vásárolt élelmiszerekből kétszer, háromszor, négyszer annyit veszünk.

Az élelmiszerek mennyiségénél és tárolásánál természetesen figyelembe kell vennünk azok eltarthatóságát és lejárati idejét. Ezért egy olyan rendszert érdemes kialakítanunk, ahol a legfrissebb élelmiszerek leghátul, míg a leghamarabb lejárók legelöl helyezkednek el, így azokat használjuk fel a soron következő alkalommal. Amennyiben elértük a kívánt célt (két hét, egy hónap, három hónap), akkor már csupán a szokásosan vásárolt mennyiséggel kell pótolnunk az elhasznált élelmiszereket.

Hogy mennyi élelmiszert készletezünk, az nagyban függ az anyagi és tárolási lehetőségeinktől, ahogy az ellátandó emberek számától is. Kezdetnek legalább a kéthetes önellátási képességet célozzuk meg, aztán amit tudjuk, fejlesszük azt onnan tovább...

Amennyiben olyan válsághelyzet következik be, aminek eredményeként hosszabb távon kell a saját ellátásunkról gondoskodnunk (üzemanyaghiány, energiaellátási zavarok, társadalmi zavargások), akkor bizony többre lehet szükségünk egy jól feltöltött éléskamránál. Talán elég körülnéznünk, mi zajlik a világban, és máris sejthető mennyit jelenthet ez a fajta biztonság.

Az ideális kiindulási alap, ha háztartásonként és személyenként egy hónapra való élelmiszer tartalékot képezünk. Ha ez sikerült, legyen a következő cél a negyedéves, vagyis három hónapra elég élelem. Vannak, akik már egy egész évre elegendő élelmiszer tároltak be, és okos, rotációs rendszerben frissítik azt.

Ha esetleg felmerülne bennünk a kérdés, miért is kellene ekkora tartalékot képeznünk élelmiszerekből, jusson eszünkbe, hogy egy mindenkit sújtó nehéz helyzetben kétségbeesve fordulhatnak majd hozzánk rokonaink, barátaink, szomszédaink... azok, akik nem voltak olyan előrelátóak, mint mi. Egy ilyen helyzetben az, ami nekünk van, cserealapot is jelenthet, hogy hozzájussunk olyan dolgokhoz, amikre pedig nekünk lesz szükségünk. Ezt mindig tartsuk szem előtt!

Bármilyen tartós élelmiszert, de különösen, ha ömlesztett száraz árut tárolsz, akkor szükséged lesz jó minőségű, légmentesen záródó tárolóedényekre. Erre is az egyik legkiválóbb megoldás, a már említett WaterBrick rendszer kombinálható elemei. Mindig ügyelj arra, hogy a lezárt konténerbe megfelelő mennyiségű és az élelmiszerbiztonság szempontjából is megfelelő minőségű oxigén elnyelő anyag kerüljön. Ez hatékonyan gátolhatja az aerob baktériumok és a penészgomba szaporodását azáltal, hogy felszívja a csomagolásban lévő oxigént, megakadályozza az oxidációt, így jelentősen megnyújtja az eltarthatóságot.

Ha a szükséges kalória legalább egy részét saját magad termeled meg, az hatalmas előnyt jelent egy élelmiszerhiány idején. Amennyiben van rá lehetőséged és kitartásod, akkor növények termesztése, állatok tenyésztése egy hosszútávon nagyon jól megtérülő befektetés... már csak a tudás megszerzése is!

Ha erre nem érzel kellő indíttatást, vagy nincsenek meg a lehetőségeid, akkor törekedj arra, hogy helyi kistermelőtől szerezd be az élelmiszert. Azzal, hogy személyesen ismered az élelmiszer előállítóját, szinte teljes mértékben lerövidíted a sérülékeny ellátási láncot, és biztos lehetsz abban, hogy minőségi terméket kapsz. Alakíts ki tartalmas emberi kapcsolatot minél több gazdával, hogy a nehéz időkben is számíthass majd rájuk.

A mindig éppen a szükségleteink szerint rendelkezésünkre álló élelmiszerellátási rendszerünkhöz hasonlóan, modern egészségügyi infrastruktúránk is rendkívül összetett; csak ellenőrzött körülmények között és bőségesen rendelkezésre álló speciális erőforrásokkal működik jól. Az élelmiszerhez hasonlóan, az az egyszerű könnyedség, amellyel az elmúlt évtizedekben az orvosi szolgáltatásokhoz juthattunk, arra ösztönzött bennünket, hogy sokkal kevésbé legyünk felelősek a saját egészségünk megőrzéséért. Olyannyira sikerült elkerülnünk azokat az egészségügyi kockázatokat, amelyekkel elődeinknek rendszeresen szembe kellett nézniük, hogy szakszerű orvosi ellátás nélkül, saját ismereteinkre hagyatkozva túlélési és gyógyulási esélyeink rendkívül alacsonyak volnának.

Több felelősséget vállalni és megelőző lépéseket tenni az egészségünkkel kapcsolatban döntő fontosságú, és a felkészülés folyamatában elengedhetetlen. Az alapvető lépések egy része általános, továbbiak pedig az egyes emberek helyzetétől függenek. De minden esetben szükség van előrelátásra és gyakorlatiasságra, hogy magabiztossággal tekinthessünk a jövőbeni egészségünkre is. Tervezzünk előre azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyekről tudjuk, hogy szükségünk lesz rájuk: például rendszeresen szedett gyógyszerek, kontaktlencsék vagy szemüvegek, táplálékkiegészítők, higiéniai termékek… olyan számunkra fontos dolgok, amelyek nélkül nehezebben tudnánk élni?

Fel kell készülnünk a váratlan balesetek kezelésére is, hogy rendelkezzünk elsősegélynyújtó felszerelésekkel, valamint a használatukhoz szükséges alapismeretekkel. Ahogy más területen úgy az egészségünk kapcsán is elmondható, hogy még egy kis felkészülés is hatalmas különbséget jelent a teljes felkészületlenséggel szemben…

A jól felszerelt elsősegélydoboz úgy otthon, mint a járműveinkben szó szerint életbevágó fontosságú. Ügyeljünk arra, hogy az elsősegélycsomagban az alapvető gyógyszerekből is legyen tartalékkészlet, ahogy legyen elérhető mindegyikkel kapcsolatban a szükséges információ is (adagolás, figyelmeztetés, felhasználhatóság). A leggyakrabban használt vagy szükséges gyógyszerekből legalább három havi mennyiség álljon rendelkezésre. Nagyobb mennyiség felírása receptköteles gyógyszerekből, a háziorvossal való további egyeztetést tesz szükségessé.

Szemüvegből, kontaktlencséből is fontos tartalékkal rendelkezni, ahogy a lencséhez szükséges tisztító folyadékból is. Akit érint, annak érdemes megfontolnia a lézeres szemműtét lehetőségét, hiszen így egy komoly problémától kímélheti meg magát a jövőben. Ez természetesen ugyanúgy igaz fogászati problémák esetén is, ne halogassuk, végeztessük el a szükséges beavatkozásokat. Hiszen a fogfájás az egyik legelviselhetetlenebb fájdalom... Fogkrémből, fogkeféből és fogselyemből is rendelkezzünk megfelelő tartalékokkal.

Ahogy kézfertőtlenítőből és más fertőtlenítőszerekből is, amelyek fontosak a fertőzések megelőzése érdekében, különösen egy olyan helyzetben, amikor nem áll majd víz a rendelkezésünkre. A megfelelő víz és táplálékbevitel mellett gondolnunk kell a vitaminokra is, hiszen az egészségünk megőrzése, vagy adott esetben gyógyulásunk szempontjából nagyon fontosak, különösen olyan helyzetben, amikor a táplálékhiány, vagy az egyoldalú táplálkozás szervezetünk egyébként is legyengülhet.

Amint lehetséges, vegyünk részt elsősegélynyújtó tanfolyamokon, hogy tudjuk miként kell kezelnünk egy ilyen helyzetet, és sajátítsuk el az újraélesztés alapvető fogásait is. Ez egy olyan tudás, amire bárhol és bármikor szükségünk lehet, akár a saját szeretteink esetében is. Ne halogassuk tovább, tanuljuk meg, amit meg lehet. Függetlenül attól, milyen jövő vár ránk, ez a tudás valódi érték. A Vöröskereszt rendszeresen szervez ilyen képzéseket.

Az öngyógyítás elsajátításának pedig egyik legfontosabb eleme, hogy megismerjük a természetben rejlő lehetőségeket. Felismerjük a gyógynövényeket, tudjuk melyik mire jó, és adott esetben képesek legyünk termeszteni is őket. Gondoljunk az elődeinkre, és legyünk képesek a saját egészégünk érdekében is arra, amire ők képesek voltak.

A legfontosabb dolog azonban, amit az egészségünk érdekében tehetünk, az a megelőzés, hogy lehetőség szerint kerüljük is el betegségeket. Az ellenállóképességünk alapja a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és lehetőség szerint a káros szenvedélyek és a stressz kerülése. Hiszen minél kevesebb egészégügyi problémánk lesz egy nehéz helyzetben, annál sikeresebben vehetjük majd ránk váró akadályokat.

Fűtési és melegítési lehetőségeink számbavétele és az alternatív megoldási lehetőségek előkészítése elsősorban a hidegebb évszak beköszöntével válik majd igen fontos tényezővé.

Az, hogy a hőforrás hiánya milyen mértékben jelent a számunkra kockázatot a lakóhelyünktől és az éghajlattól is jelentősen függ.  A hideg telekkel jellemezhető területeken, ahol a jég- és hóviharok idején gyakoriak a villanyvezetékek károsodásai, nagyobb a kockázat, hisz áramkimaradás esetén az elektromos vezérlésű fűtésrendszerek nem működnek. Hosszabbtávú és nagyobb biztonságot jelenthet, ha saját, szigetüzemű - azaz a központi elektromos hálózati rendszerre eleve nem csatlakozó -, vagy hibrid - azaz a központi rendszerről leválasztható – napelemes és hőszivattyús kombinált rendszer kiépítésére módunk és lehetőségünk adódik. Ezek azonban komoly anyagi befektetést igényelnek. Rövid távon a saját alternatív energiaforrások is kisegíthetnek bennünket (pl. aggregátor, ami képes rövidebb időre árammal ellátni az elektromos rendszerünket).

Egy fatüzelésű kályha jó és viszonylag olcsó tartalék fűtési (és főzési) lehetőséget jelenthet, amely a hideg téli hónapokban kellemes kiegészítő hőforrást is biztosít. Aki csak teheti, szerezzen be egy fatüzelésű kályhát, cserépkályhát vagy kemencét.

Amennyiben ez nem megoldható, akkor a gázpalackról működtethető fűtőtestek is kiváló rövidtávú alternatívát jelenthetnek.  Nyílt láng használatával mindig nagy figyelemmel és gondossággal járjunk el, hiszen a helytelen használat életveszélyes lehet. Ügyeljünk arra, hogy mindig gondosan kövessük a gyártó utasításait.

Ha fagyos időszakban áramkimaradás következik be, az a csövek elfagyásához vezethet.  Még ha van is ésszerű kiegészítő hőforrás a helyiségek fűtésére, fontos, hogy ne felejtsük el elzárni az összes vízcsapot beleértve a házba bemenő vízvezeték csapját, szelepét is, és engedjük le az összes vizet a csövek károsodásának megelőzése érdekében.

 A téli áramkimaradás egyik előnye, szemben a nyári áramkimaradással, hogy a hűtött és néha fagyasztott élelmiszerek a szabadban is tartósíthatók, amennyiben a hőmérséklet elég hideg hozzá.

A hideg időjárásra való felkészülés során nagyon hasznosak a vastag takarók, pehelypaplanok, gyapjúpulóverek, téli sapkák és hálózsákok, amelyekből érdemes készletet tartanunk. Érdemes megtanulni, hogyan lehet a testhőmérsékletet a réteges öltözködés és azon területek takarása révén fenntartani, ahonnan a test melege jellemzően távozik (fej, nyak, kezek, lábak). A réteges öltözködéssel a fűtés költségén is megtakarítást érhetünk el. Esetleges extrém helyzetekre az izotermikus életmentő, melegen tartó fóliák is jól jöhetnek.

A főzés és melegítés képessége, számtalan helyzetben kritikus fontosságú. Például, vízforraláshoz és a romlandó élelmiszerek felmelegítéséhez. A vízforralás, amellett, hogy elpusztítja a vízben lévő kórokozókat, a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja a hosszú távú élelmiszertartalékok, például a rizs, a tészta és a bab elkészítésének.

A gáztűzhellyel rendelkezők egy elektromos áramkimaradás esetén a gáz bekapcsolásával és egy gyufa vagy grillgyújtó használatával főzhetnek a tűzhelyen, de az elektromos tűzhelyekkel rendelkezőknek súlyosabb vészhelyzetekben szükségük lesz tartalék megoldásokra.

Jól jöhetnek a kül- és beltéri (hordozható) kemencék, grillek, illetve gázpalackra köthető kemping főző alkalmatosságok, ezek között is léteznek kombinált, azaz többféle fűtőanyaggal is működni képes változatok. Fontos, hogy mindig legyen elegendő tartalék tüzelőanyagunk is az adott készülékhez. A fenti megoldások mindegyikéhez szükség van gyújtószerkezetre. Feltétlenül készletezzünk be vészhelyzetre gyufát és tölthető öngyújtót.

Ha pedig olyan megoldást keresünk, amelyhez a napfényen kívül semmilyen tüzelőanyagra nincs szükség, akkor a napkollektoros tűzhely ideális lehet, hiszen egyszerre képes főzni és dehidratálni az ételt, valamint vizet tisztítani.

Ha hirtelen megszűnik az áramszolgáltatás, a lehetőségeink drasztikusan beszűkülnek, ha nem készültünk fel előre. Azok számára, viszont akik felkészültek, fontos, hogy minden működőképes állapotba legyen. Éppen ezért az itteni ajánlásaink két alapelvet vesznek figyelembe:

 • Ha lehet minél kevesebb típusú energiaforrásra (pl. azonos típusú elemek) építsük az alternatív megoldásainkat.
 • Használjuk a napot tartalék energiaforrásként, amikor csak lehetséges.

Első lépésként tehát az alapvető elektronikus eszközök (zseblámpák, lámpák, rádiók stb.) esetében halmozzunk fel nagyobb mennyiségű újratölthető elemet. A bonyolultság csökkentése érdekében próbáljunk meg olyan eszközöket rendszeresíteni, amelyek mind ugyanazt az elemméretet használják. Például a AA-s ceruzaelem, mivel ez a leggyakrabban használt méret. Az akkumulátorokon kívül a további áramforrások megléte is nagyban befolyásolja a munkaképességünket és az életminőséget. Érdemes beszerezni továbbá:

 • Kiegészítő adaptereket az autó szivargyújtó aljzatáról történő töltéséhez
 • Napelemes töltőkészleteket és újratölthető tápegységeket
Gáz vagy benzin üzemű generátort (azokra az időszakokra, amikor a nap nem süt).

Jelen pillanatban talán elképzelni is nehéz, mekkora lesz a sötétség, amikor sem az otthonunkban, sem a szomszédoknál nem égnek a lámpák és a közvilágítás is megszűnik. Ha kéznél van néhány zseblámpa és fejlámpa, az hatalmas megkönnyebbülés lesz az áramkimaradás első pillanatában, különösen, ha az éjszaka történik.

Érdemes előnyben részesíteni a LED-es lámpákat megvilágításhoz, mert rendkívül hatékonyak (akár 60 vagy több órán át kitartanak folyamatos használat esetén egyetlen akkumulátortöltéssel) megfelelően erős a fényük (könnyen olvashatunk mellettük), és nem tűzveszélyesek, mert fényt igen, de szinte semmi hőt nem bocsátanak ki. Ennek eredményeképpen nagyon biztonságosak a gyermekek és az idősek számára is, hisz tűzveszély nem áll fenn esetükben.

Ha tudunk, tartalékoljunk olajlámpákat és gyertyákat az elemmel működő világítás helyettesítésére. Ezek tűzveszélyesek, de megbízható alternatívát jelentenek, ha az elektronikus eszközök meghibásodnak.

A kertben, udvarra, erkélyre kihelyezett – jelenleg viszonylag olcsón beszerezhető – szolár lámpák szinte egész évben elegendő fényt adnak az éjszaka nagy részében, mint biztonsági fényforrások.

Egy kialakult vészhelyzetben hihetetlenül fontos lesz, hogy megőrizzük a kommunikációhoz, információhoz való hozzáférést. A külvilággal való kapcsolattartás elengedhetetlen lehet a helyes döntések meghozatalában, a szeretteinkkel való kapcsolattartásban. Ez nem csak a döntéshozatali képességünket befolyásolja, de nagyban befolyásolja a lelki állapotunkat is.

A mobiltelefonok esetében, amellett, hogy a készülékhez érdemes néhány tartalék akkumulátort, napelemes töltőt, illetve a korábban már említett autós adaptert beszerezni.

Ha még van a háztatásban, akkor érdemes üzemben tartani egy vezetékes telefont. Bizonyos körülmények között a vezetékes telefonszolgáltatás akkor is működik, amikor a mobil kommunikációs hálózat leáll.

Az elemek, illetve elektromos hálózat nélkül működő rádiók (pl. napelemes, kurblis) megbízhatóak, és bármilyen esetben használhatóak. Vészhelyzetben, különösen, ha a kommunikációs hálózatok is leállnak, egy önműködő rádió könnyen válhat a körülöttünk lévő világról szóló fontos információk elsődleges forrásává.

Kézi rádió adó-vevők, illetve nagy hatótávolságú CB rádió adó-vevő készülékek megléte pedig egy biztonságos tartalék megoldás lehet, akár a szomszédokkal, családtagokkal, akár a környékben élőkkel való közvetlen kapcsolattartás céljából.

Vészhelyzetben – legyen az gazdasági, társadalmiválság vagy természeti csapás – a pénzzel kapcsolatos két szempontot kell minden körülmények között szem előtt tartanunk:
 • a gyors hozzáférés
 • és a vásárlóerejének megőrzése

A bankszámlánkon lévő pénzhez hozzájutni ilyen nyugodt időkben sem egyszerű, vagy olcsó dolog. Jelentős költséget számít fel a bank, egyszerűen azért, mert a saját számlánkról felvesszük a saját pénzünket. Ha egy millió forint feletti összegű készpénzt szeretnénk kivenni, azt két nappal korábban jelezni kell a bank felé…

Tehát ha tehetjük, ne várjunk egy válság vagy egy katasztrófa bekövetkeztéig, tartsunk készpénzt a bankon kívül is. Akik ez nem teszik meg, egyszer csak arra ébredhetnek, hogy a bankok bezártak és a pénzükhöz nem férhetnek hozzá - ahogyan azt Görögország és Ciprus polgárai is megtapasztalták korábban, vagy ahogy Magyarországon a ’90-es években a Posta Bank ügye, vagy a legutóbb a Sberbank esete is megmutatta.

Teljes pénzügyi vagyonunknak legalább 30%-a legyen a bankrendszeren kívül! Érdemes tehát olyan vészhelyzeti készpénztartalékkal rendelkeznünk, amely 3-6 havi megélhetésre is elegendő, és idővel, ha tudjuk, ezt is ezt is tovább növelhetjük. Az összeg nagy részét pedig érdemes minél kisebb címletű bankjegyekben tárolni.

Ilyen tartalékokkal már addig is, amíg a rendszer zökkenőmentesen működik, sokkal jobb helyzetben lehetünk, mint a legtöbben, hiszen könnyebben és olcsóbban juthatunk a saját pénzünkhöz. Mindemellett a mindennapi élet nehézségeiben is megnyugtató hátteret jelent.

A jelenlegi világpolitikai és gazdasági válsághelyzet gyakori és súlyos hiányt, ezzel párhuzamosan pedig gyorsuló inflációt jelez előre. Az árak jelentős emelkedését már számos területen megtapasztalhatjuk jelenleg is: élelmiszer, energia, szolgáltatások stb.

Hogyan védjük meg a pénzünk értékét egy ilyen világban?

Olyan eszközökbe fektetve, amelyeket nem lehet elértékteleníteni. Ezek kézzelfogható, belső értékkel rendelkező eszközök. Például a termőföld soha nem válik értéktelenné; valóságon alapuló értéke pedig attól függ majd, hogy milyen terményeket és állatokat tud előállítani. Egy virtuális vállalat részvényeinek viszont csak addig van értéke, amíg valaki hisz benne... amint ez a hit szertefoszlik, akkor a részvények és a cég értéktelenné válik.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a „papírértéket” kézzelfogható értékre cseréljünk, ha pénzünk egy részét nemesfémek vásárlására fordítjuk. Az aranyat és az ezüstöt évezredek óta világszerte fizetőképes értéknek tekintik. Ezért javasoljuk, hogy mindenki fontolja meg a nemesfémek legalább egy alapszintű készletének kialakítását. Ideális esetben ez a pénzügyi vagyonuk 5-10%-át jelenti. Tájékozódjunk a lehetőségekről, a befektetési arany/ezüst vásárlására viszonylag egyszerűen, akár online megoldható.

Még nyugodtabb időkben is bölcs dolog "a legjobbat remélni, de a legrosszabbal tervezni", ha a bűnözésről van szó. És természetesen, amikor elérkeznek a nehéz és bizonytalan idők, a fosztogatások és az erőszakos bűncselekmények száma minden bizonnyal erősen megugrik majd.

A bűnözéssel szembeni kiszolgáltatottságunk csökkentésének a legjobb módja, ha tájékozódunk a kockázatokról, és meghatározzuk, hogy a számunkra melyek a legnagyobbak. Érdemes a témával kapcsolatban hiteles forrásokból tájékozódni, mint a rendőrség statisztikái, biztonsági cégek tapasztalatai.

Nagyon hasznos lehet alapvető önvédelmi tudást megszerezni, önvédelmi tanfolyamok elvégzésével fejlesztenünk a védelmi képességeinket. Ez kiemelten fontos az idősek, a gyerekek és nők esetében, akik várhatóan a legsérülékenyebbek közé tartoznak majd. De akár a tűzfegyverek használatának elsajátítása, fegyvervizsga letétele és a fegyverhasználat ellenőrzött és biztonságos körülmények közötti, lőtéren való gyakorlása is egy jelenleg könnyen megszerezhető, ám életbevágó ismeret lehet.

A közösség értéke soha nem mutatkozik meg jobban, mint a szükség idején. Egyikünk sem lehet felkészülve minden lehetséges kockázatra, és ha segítséget kaphatunk másoktól, könnyebbé és sokkal elviselhetőbbé válik a nehézségek leküzdése. Míg a közösségépítésről a Társadalmi tőke című pontban részletesebben szó lesz, itt vannak azok a lépések, amelyeket mindannyiunknak érdemes megtennie, még a nehezebb idők eljövetele előtt:

Ismerjük meg a szomszédokat! Sétálj egyet - szó szerint. Menj ki a szabadba, és sétálj végig az utcán.  Ismered az összes embert, aki a szomszédodban, környékeden lakik? Mert ők azok, akikkel egy váratlan válsághelyzetben együtt kell majd működnöd, és megtalálni a közös megoldásokat.

Tanuld meg a nevüket. Győződj meg róla, hogy ismernek Téged.  Vannak-e olyan ismereteik, készségeik vagy eszközeik, amelyek kiegészíthetik a Te felkészültségi erőfeszítéseidet? Miben számíthatsz rájuk, és miben ők Rád?

Jó érzés lesz megtapasztalni az összetartozás érzését, azt, hogy az egymás mellet élő emberek valóban ismerik egymást. Ezen túlmenően azt fogod tapasztalni, hogy a szomszédságod felfedezése beszélgetést és együttműködést indíthat el, ami mindenki számára növelheti az ellenállóképesség szintjét.

Teremtsünk lehetőséget a társadalmi megértés és elköteleződés elmélyítésére. Minél jobban ismerjük egymást a szomszédainkkal, annál inkább hajlandóak leszünk arra, hogy nehéz helyzetekben is támogassuk egymást.

Juss közös megegyezésre partnereddel! Nagyon gyakori az a jelenség is, hogy egy családon belül nézeteltérés alakul ki a „felkészülés” témájával kapcsolatban. Az egyik fél fontosnak tartja, hogy minél hamarabb elkezdjen "készülni", míg a másik fél nem érzi ezt olyan fontosnak vagy sürgősnek. A „vonakodó partner” jelenség sok esetben olyan mély súrlódást okozhat, ami akár veszélybe is sodorhatja a kapcsolatot. Legyél ennek tudatában, szentelj megfelelő mennyiségű és minőségű időt és figyelmet a társaddal történő beszélgetéseknek, hogy jobban megérthessétek egymás szempontjait.

Az eddig leírt lépések kezdetnek kiválóak... ám ez csupán a kezdet. Egyre nehezebb, és folyamatosan változó időket élünk.

Olvass tovább, hogy részletesebben megismerd, miként fejleszthető a személyes ellenállóképesség a tőke nyolc különböző formája tekintetében.

És hogy ezek után mit tehetünk még? Folytatjuk az életünket, boldog és élhető egyszerűségre készülünk, törekszünk a hulladékmentes, csökkentett fogyasztású, újra felhasználó életre, igyekszünk a lehető legkisebb kárt okozni a környezetünkben, próbálunk helyi eredetű termékeket beszerezni, megtermelni magunknak a zöldségeket és gyümölcsöket, amiket elfogyasztunk, új képességeket és szaktudást elsajátítani, független és ellenálló kisközösségeket létrehozni, de mindenekelőtt szem előtt tartani a legfontosabbat, amit tehetünk, hogy szeressük egymást!

A pénzügyi ellenállóképesség felé vezető úton a következő feladatunk, hogy alaposan megvizsgáljuk a jelenlegi helyzetünket. Mennyi megtakarításunk marad, miután levontuk a tartozásainkat? A havi bevételeink és kiadásaink tekintetében a lehetőségeinkhez mérten élünk-e?

Állítsuk össze személyes pénzügyi kimutatásainkat

Az üzleti életben a pénzügyi kimutatások az elsődleges eszközei a vállalati stabilitás értékelésének és nyomon követésének. Ezekből a dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy egy vállalat fizetőképes-e vagy sem, illetve, hogy nyereséggel vagy veszteséggel működik-e. Ha pedig egy magánszemélyről vagy egy családról van szó, akkor ez éppen úgy igaz. Erre az átláthatóságra nekünk is ugyanolyan égető szükségünk van. Ha ez megvan, az lehetővé teszi, hogy elkezdjük meghatározni, mik is legyenek a pénzügyi prioritásaink. Első lépésként állítsuk össze e két alapvető dokumentum saját, személyes változatát:
 • a családi mérleget és
 • a jövedelemkimutatást
Ha még soha nem készítettél ezek közül egyet sem, ne aggódj. Nem bonyolult a dolog. Ez leginkább a banki, hitelkártya és egyéb pénzügyi kivonatokból származó információk összegyűjtését és elemzését jelenti. A kevésbé fegyelmezettek számára sem vesz igénybe 3-5 óránál több időt, és akár több napra vagy hétre is elosztható. Azok, akik már készítettek ilyen, vagy hasonló kimutatásokat, bátran ugorjanak e fejezet következő szakaszára. Azok, akiknek még új a dolog, a következőket kell most tenniük:

A jövedelemkimutatás elkészítése

A jövedelemkimutatás (más néven nyereség- és veszteségkimutatás) valójában csak a "családi költségvetés" pénzügyi kifejezése, és a következő kérdésekre ad választ: Mennyi pénz jön be havonta? Mennyi pénz megy ki? És mennyi pénz marad (ha marad egyáltalán)?

Bevételek: A havonta megkeresett pénz a jövedelmünk. Ha alkalmazott vagy, akkor a legtöbb, ha nem az összes bevételed az általad kapott fizetés(ek) formájában érkezik. Ha befektetéseid is vannak, akkor a passzív jövedelem olyan formáit is vedd számba, mint például a részvények után járó osztalék vagy a haszonbér kifizetése:

 • Aktív jövedelem (fizetés)
 • Passzív jövedelem (osztalék, kamat stb.)
 • Bármilyen más tevékenység, ami pénzt hoz.

Kiadások: Egyszerűen fogalmazva, azok a dolgok, amelyekre pénzt költesz. Ezek közé tartoznak:

 • Megélhetési költségek (lakhatás, élelmiszer, közlekedés, egészségügy, közműdíjak stb.).
 • Adók
 • Adósságkamatok/törlesztés
 • Bármilyen más költség, ami pénzt visz.

Ha kivonod az összes kiadást az összes bevételedből, akkor megkapod a havi nettó nyereségedet (vagy veszteségedet). Ez az a pénzösszeg, amelyet a pénzügyi tőkéd növelésére fordíthatsz (vagy nem). Ennek az összegnek a megismerése lehetővé teszi, hogy olyan alapvető pénzügyi kérdésekkel kezdj foglalkozni, mint például:
 • Megengedhetem-e magamnak a jelenlegi életmódomat?
 • Mennyire vagyok jó anyagi helyzetben ahhoz, hogy pénzügyi vagyont építsek?
 • Tisztában voltam-e az összes kiadással, amire pénzt költök?
 • Van-e lehetőség valamelyik kiadásom csökkentésére?
 • Milyen lehetőségeim vannak a jövedelmem növelésére?
Az a rálátás, amelyet ez a gyakorlat nyújt a háztartás pénzforgalmának tényleges állapotára, gyakran kijózanító. Felszínre hozza a túlköltekezés olyan területeit, amelyekre eddig nem is figyeltünk. Ez tulajdonképpen jó hír, mert lehetővé teszi, hogy ésszerű döntéseket hozzunk a nem létfontosságú kiadásokról, amelyeket esetleg vissza tudunk fogni - és így „nem várt bevételünk” keletkezhet, amelyet az élet más, számunkra fontosabb területeire fordíthatunk.

Ezzel el is érkeztünk a következő feladathoz:

A mérleg(kimutatás) elkészítése

A mérleg a nettó pénzügyi vagyonod pillanatfelvétele. Ez választ ad a kérdésre: Mennyi pénzzel rendelkezem? A nettó kifejezésnek itt jelentősége van. Azt a vagyonodat mutatja, amiben az esetleges tartozásaid már elszámolásra kerültek (vagyis az adósságokkal csökkentett vagyonodról van szó). Így a személyes mérleg kimutatásod tartalmazza mind az eszközöket (a tulajdonodban lévő, értékkel bíró dolgokat), mind a kötelezettségeket (a tartozásaidat). A kettő közötti különbözet a nettó pénzügyi vagyonod. Most jön az a pont, amikor az összes eszközöd és kötelezettséged nyomon követésével kell foglalkoznod. Az eszközök az alábbiak lehetnek:
 • Készpénz
 • Részvények
 • Kötvények
 • Ingatlanok
 • Biztosítás
 • Életjáradékok
 • Üzleti érdekeltségek
 • Bármi más, amit el tudsz adni valakinek.

A kötelezettségek pedig az alábbiak lehetnek:

 • Hitelkártya tartozás
 • Jelzálog hitelek
 • Tanulmányi hitelek
 • Esedékes adók
 • Egyéb hitelek/kölcsönök
 • Bármi más, valaki számára fizetendő kötelezettség.
Ha már minden adatot egy helyre gyűjtöttél, az összes eszközöd és kötelezettséged kiszámítása gyerekjáték. Mint említettük, ha az összes kötelezettséget kivonjuk az összes eszközből, akkor megkapjuk a nettó pénzügyi vagyonod értékét, azaz a "szabadon és tisztán" birtokolt pénzügyi vagyon összegét. Nyilvánvaló, hogy a legtöbben azt reméljük, hogy ez a szám pozitív, és a lehető legnagyobb. De bármi is legyen ez a szám, ez az, amink valójában van - legalábbis egyelőre. Bármilyen nettó vagyonszámot is kaptál a számításaid során, most már pontos adatokkal rendelkezel, amik befolyásolhatják a következő lépéseidre vonatkozó döntéseidet. Bár mindenki pénzügyi helyzete egyedi, ez a betekintés lehetővé teszi, hogy megfontolt válaszokat adjunk az olyan fontos kérdésekre, mint például:
 • Van-e elég nettó vagyonom ahhoz, hogy finanszírozni tudjam az életcéljaimat? Ha nem, mennyivel többre van szükségem?
 • Túlságosan eladósodtam a kényelemem érdekében?
 • A vagyonom növelését vagy az adósságok visszafizetését helyezzem előtérbe?
 • Kellően sokfélék-e a pénzügyi eszközeim?
 • Vannak olyan eszközök, amelyeket érdemesebb lenne most eladni?
 • Mely adósságokat fizessem ki először?

Cselekvés

A személyes pénzügyi kimutatásaid elkészültek, és most már kellő tisztánlátással rendelkezel arról, hogy mennyire vagy megfelelő helyzetben ahhoz, hogy pénzügyi céljaidat elérd. A következő lépés e célok elérésére irányuló terv kidolgozása. Ezt olyan pénzügyi tanácsadó irányításával érdemes megtenned, aki nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen típusú segítségnyújtásban, és aki tisztában van azokkal a kockázatokkal, amelyekre az előttünk álló bizonytalan évek folyamán számíthatunk. Akár igénybe veszed tanácsadó segítségét, akár egymagad végzed el ezt a feladatot, a pénzügyi kimutatásaid alapján személyre szabott tervet kell készítened, hogy pontosan meghatározd, a lehetőségeidhez mérten mennyit költesz az életedre (vagyis a jelenre), mennyit és mibe fektetsz azért, hogy sikeresen készülhess a bizonytalan jövőre, illetve milyen formában és eszközökben tárolod majd a vagyonodat, annak figyelembevételével, hogy az megváltozó körülmények között is használható érték maradhasson a számodra. Ne feledd azonban, hogy a pénz csupán eszköz a céljaid eléréséhez, és hogy a pénzügyi tőke csak egyike a nyolc tőkeformának, amelyek együttese adja meg a valódi gazdagságot. Ne hagyd, hogy a pénz határozza meg a boldogságodat. Ne feledd, aki elégedett, az boldog.

Egészség

Ez mindig és minden körülmények között a legfontosabb érték, ami a birtokunkban lehet. A mai, békésnek mondható körülmények között is, ám egy olyan világban, ahol ellátáshoz és gyógyszerekhez is rendkívül nehéz lesz hozzájutni, az egészég értéke felbecsülhetetlené válik. Hiszen bármilyen leküzdendő feladatról lesz is szó, akinek betegen kell majd azt végig csinálnia, a többieknél is nehezebb lesz az egyébként sem könnyű élet. Az egyik legfontosabb, amit tehetünk, az ismeretek megszerzése és a helyes viselkedés elsajátítása. A tudatosság és az életmódváltás jelentősége a megváltozó körülményekre való felkészülésben óriási lehet.

Táplálkozás

Mindennél nagyobb hatással van általános egészségünkre és fizikai állapotunkra az, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Amit megeszel, az Te leszel! Ezért helyezzük erre a legnagyobb hangsúlyt. Akár fogyni szeretnél, akár jobban érzeni magad, akár a teljesítményedet szeretnéd fokozni, vagy egészségesebb lenni, a táplálkozás kulcskérdés. Nagyon sok minden, amit már szinte megszokásból fogyasztunk, kifejezetten káros a szerveztünk számára. A helytelen táplálkozástól nem csak rosszul érezzük magunkat, de azok gyulladásos, degeneratív folyamatok kialakulásához vezethetnek, illetve felgyorsíthatják a testünk öregedési folyamatait. Dióhéjban összefoglalva, törekedjünk arra, hogy teljes értékű ételeket fogyasszunk: húsokat és zöldségeket, dióféléket és magvakat, némi gyümölcsöt, kevés keményítőt és szinte semmi cukrot. A táplálkozással kapcsolatos szakirodalom manapság hatalmas. Érdemes ismereteket szerezni a Paleo, a Primal és a Zone diétákról. Az biztos, hogy nem árt, ha konzultálsz egy profi táplálkozási szakemberrel, hogy megbeszéljétek a személyes egészségügyi helyzetedet és az elérendő céljaidat.

Mozgás

A rendszeres testmozgásnak alapvetően pozitív hatása van az egészségre, különösen ajánlatosak a viszonylag magas intenzitású funkcionális mozgásra összpontosító fitneszprogramok. Még inkább akkor, ha azok egy testre szabott táplálkozási tervvel és egy szilárd támogatói közösséggel is kiegészülnek. Ha most kezdesz bele, akkor a CrossFit rendszert próbáld ki, ezek azok az edző helyek, amik „boot camp” stílusú órákat kínálnak. Ebben a mozgásformában egyszerre több alapvető atlétikai készségedet fejlesztheted, mint például erő, állóképesség, gyorsaság, pontosság, összehangolás.

Alvás

Az alvás minősége az egyik legalapvetőbb, és egyben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és alulértékelt feltétele a jó egészségnek. Az elegendő alvás számos előnnyel jár, a túl kevés alvás ára pedig a krónikus fáradtságtól és az összpontosítás hiányától kezdve, a súlygyarapodáson át, a cukorbetegség és a szívroham nagyobb kockázatáig terjedhet. Sajnos általában elmondható, hogy magas a krónikus alvászavarban szenvedő emberek aránya. Túlfeszített élettempónk gyakran csökkenti az alvás mennyiségét, a digitális eszközök használata pedig a minőségét rontja. Tegyél tudatosan a jó alvásért. Az átlagos lefekvési időt hozd egy-két órával korábbra. Legalább egy órával lefekvés előtt pedig ne használj telefont, számítógépet, televíziót. Ám még ez megelőzően is, kapcsold a képernyőt éjszakai fényre, ezzel csökkentve az elektronika rossz hatását a nyugodt alvásra. Már néhány nap alatt jelentős különbséget észlelhetsz.

Stresszkezelés

Tudományosan bizonyított, hogy a krónikus stressz károsan hat a szervezetünkre. De hogyan csökkenthetjük? A mentális egészségről szóló fejezetben kicsit részletesebben foglalkozunk ezzel a témával, de a legfontosabb üzenetünk az, hogy találjuk meg azokat a területeket, ahol a legnagyobb a kiegyensúlyozatlanság és a feszültség az életünkben, majd határozzuk meg azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tennünk, hogy harmóniába kerüljünk. Ezek lehetnek kis lépések, sport, spirituális gyakorlatok, hitélet vagy akár olyan nagyobb horderejű döntések, mint például munkahely váltás.

Szemészet és fogászat

Ha szemészeti vagy fogászati problémáid vannak, ezek valódi sebezhetőséget jelenthetnek olyan nehéz időkben, amikor mindennél jobban szükség lesz rájuk, ugyanakkor már nem igazán lehet majd egyszerűen orvosi ellátáshoz jutni. A szemészeti problémák korrigálására jó módszer lehet a lézeres szemműtét, ami nem olcsó, de sokat érhet a tiszta látás, illetve a szemüvegtől és kontaktlencsétől való függetlenség. Ezek költsége hosszabb távon sokkal nagyobb lehet. A rájuk utaltság pedig sokkal nagyobb veszély. A látáshoz hasonlóan a fogászati problémák is súlyosbodnak, minél idősebbek leszünk, és minél tovább maradnak megoldatlanul, annál drágábbá és hosszadalmasabbá válik a megoldásuk. Szánjunk időt és pénzt a megoldásukra, amíg a fogászati ellátás rendszere még megbízhatóan működik.

Természet

A saját egészségünkön kívül a minket körülvevő élő rendszerek egészségétől is függünk! Ezek iránt ugyanolyan gondossággal és törődéssel kell viseltetnünk, mint amilyet a saját testünk is megérdemel. Óvjuk, ápoljuk a körülöttünk lévő természetet!

A helyi élelmiszerforrások növelése

Miután sikerült elraktározunk némi élelmiszert, a következő lépés az, hogy bővítsük a helyi beszerzési forrásainkat. Minél többen vásárolunk élelmiszert közvetlenül a helyi termelőktől, annál jobban megéri nekik is azok előállításával foglalkozni. És mindezek mellé még kiváló minőségű élelmiszereket is kapunk. A Közösség által támogatott mezőgazdaságok - ahol részesedést vásárolunk egy gazdaság szezonális terméséből (például a Remény Farm) - támogatása azt eredményezi, hogy egy csapásra finomabb és egészségesebb ételekhez jutunk, növeljük a helyi élelmiszerek iránti keresletet, és támogatjuk helyi közösségeinket. Ha még nem vagy tagja ilyen közösségnek és van rá lehetőséged, akkor érdemes csatlakoznod. De akár teremts kapcsolatot a helyi gazdákkal és élelmiszertermelőkkel, és lehetőség szerint közvetlenül tőlük vásárolj minden olyan élelmiszert, amit csak lehetséges.

Kertészkedés

A legelőnyösebb, ha saját magad képes vagy előállítani élelmiszer szükségleted legalább egy részét. Mert ha valaha is olyan nehézségekbe ütközöl, hogy az életed a saját élelmiszertermelési képességeidtől függ majd, akkor a különbség a "némi" tapasztalat és a "semmi" között óriási lesz. A helyi kertészeti áruházban szinte mindent beszerezhetsz, amire szükséged van, sőt útmutatást is kaphatsz. HA mód van rá, akkor a szerszámokat és a kezdő vetőmag készleteket helyben vásárold meg, illetve raktározz el egy teljes zöldségeskerthez szükséges tartalék vetőmagkészletet is. Sok jó könyv és különböző javaslat létezik az otthoni kertészkedéshez. Ha időt szánunk arra, hogy utána olvassunk és megbeszéljük az elképzeléseinket tapasztaltabb kertészekkel, sok időt takaríthatunk meg a leggyakoribb kezdő hibák elkerülésével. Általában elmondható, hogy az emelt ágyás kedvezőbb lehet. A kertészkedés nagy része kísérletezés és tévedés, illetve annak megtanulása, hogyan működik a természet.

Élelmiszerek előkészítése és tárolása

Jó megoldás lehet tároló pincék, vermek kialakítása hosszú távú tárolásra, például különböző gumó termésűek (burgonya, cékla, fehérrépa, sárgarépa stb.) számára. Ez a tárolási mód némi tanulást és kísérletezést igényel a kiválasztott fajták, a szükséges hőmérséklet és a páratartalom szabályozása miatt. A tyúktartás is kifejezetten hatékony módja az élelmiszer előállításnak: hisz így mindig lesz friss tojásunk a csirkék pedig konyhai hulladékot tojásokká és trágyává alakítják. A fermentálás, befőzés szintén egy fontos pontja a témakörnek. Amellett, hogy befőttet, vagy konzervet készítünk (ami jelentős tanulási folyamatot jelent), az ételek egy jelentős részét dehidratáljuk (szárítjuk, aszaljuk). A dehidratálás több tápanyagot őriz meg az ételben, és a szárított ételek tárolásához lényegesen kevesebb hely szükséges. A szárított élelmiszerek kivételesen hosszú ideig eltarthatók, mivel a legtöbb baktérium elpusztul vagy teljesen inaktívvá válik szárításkor. Élelmiszerek szárításos tartósítása történhet természetes úton, például szárító hálók segítségével, vagy kifejezetten erre a célra kapható, nagyobb teljesítményű szárító gépek segítségével tudunk így húst, zöldséget, gyümölcsöt is tartósítani. E területek mindegyike közvetlenebb kapcsolatot jelent az élelmiszereinkkel, és mindegyik más-más készségeket és tudást igényel. Bárhol is élsz, fontos, hogy megismerd a sikeres termesztéshez szükséges sajátos körülményeket, és a területen különösen jól fejlődő élelmiszernövények fajtáit. Kezdd azzal, hogy étkezési szokásaidat és az elvárásokat a helyben könnyen termeszthető és beszerezhető élelmiszerekhez igazítod. Jó cél lehet az is, hogy a lehető legtöbb élelmiszert termeljük meg ott, ahol élünk, a lehető legkevesebb személyes energia felhasználásával. Akár el tudod kezdeni termeszteni a saját élelmiszeredet, akár nem, találd ki, hogyan tudsz minél több élelmiszert helyben beszerezni, amíg szezonja van, és aztán tanuld meg, hogyan kell tárolni, hogy a lehető legtovább elálljon.

Az anyagi javak azok a kézzelfogható "dologok", amelyek hasznunkra lehetnek. Ezek az ingatlanjaink, a vállalkozásaink és az általunk használt eszközök.

Energia

Az energia mindennek az alapja. Nélküle hideg, sötét, szegényes életet élnénk.

Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy megtanuljuk, miként használjuk fel a lehető leghatékonyabban azt, amink van. Közvetlenül utána következik annak feltárása, hogy a felhasznált energia egy részét hogyan tudjuk magunk előállítani. A különbség a között, hogy a saját energiád 5% - 10%-át vagy a 0%-át leszel képes megtermelni, életbevágó lesz.

Víz

A vészhelyzeti víztárolási útmutatáson túlmenően azt tanácsoljuk, hogy ha van elég hely és lehetőség, akkor fontold meg a nagyobb léptékű vízgyűjtő megoldásokat. Ezek közül az egyik legegyszerűbb és legideálisabb, a magyar fejlesztésű TelEső, vagy Eautarice rendszer. Az esővíz gyűjtés és a fúrt kút kombinációjával, lényegében függetleníthetjük magunkat a városi vízellátástól.

A kútvízzel rendelkezők számára rendkívül fontos, hogy legyen egy kézi tartalékrendszerük arra az esetre, ha az automatikus szivattyú elromlana vagy áramszünet miatt leállna.

Szerszámok

A tudás megléte, a megoldásnak csupán egy része. Szükség van a megfelelő eszközökre is. Készítsünk listát azokról az eszközökről, amelyekre a legkülönfélébb helyzetekben szükségünk lehet. Mivel sok szerszám nem mindennapi használatú (gondoljon a láncfűrészekre, fahasítókra stb.), hasznos lehet egy "szomszédsági szerszámközösség" létrehozása, azaz az időszakosan vagy ritkán használt eszközök beszerzését egymás között felosztani és szükség esetén közösen használni, vagy úgy kialakítani a rendszert, ahol a közösen megvásárolt szerszámokhoz mindenki hozzáférhet.

Az otthon biztonsága

Miután az anyagi javaid fejlesztésébe rengeteg időt és energiát fektettél, fontos, hogy ezeket biztonságban is tudd, azaz illetéktelenek ne férjenek hozzájuk, ugyanakkor szükség esetén a rendelkezésedre álljanak. Ezért a következő lépés az otthonod biztonságának megteremtése.

A „Tudástőke” jelenti mindazokat az ismereteket, amiket megszereztél és képes vagy alkalmazni, és valós értékekre váltani. Olyan értékekre, amiket jövedelemre vagy az életben szükséges javakra és szolgáltatásokra cserélhetsz.

A mai oktatási rendszerünk nem igazán készít fel bennünket megfelelő elméleti és gyakorlati tudással arra vonatkozóan, hogy megváltozott körülmények között, hogyan is tudunk önellátóvá válni az élet több területén is egyszerre.

Ezért gondold végig, mi az a tudásanyag, amire biztosan támaszkodhatsz, ami a környezetedben, viszonylag könnyen elérhető a számodra (mert mondjuk egy szomszédod, vagy családtagod rendelkezik vele) és mi az, ami kevéssé elérhető, de nagy szükséged lehet rá.

A fentiek alapján határozd el, hogy milyen fontossági sorrendben kezdesz hozzá az ismeretek megszerzéséhez, új készségek elsajátításához, illetve miként leszel képes ezeket beépíteni az életedbe.

Érdemes alaposan tájékozódni, hiszen egyre több tanfolyam, ismeretterjesztő film, könyv és tudásmegosztó online platform áll a rendelkezésedre az új ismeretek megszerzéséhez. Léteznek helyi szerveződésű önképző körök, önellátó gazdaságok tanulmányutakat és nyíltnapokat szerveznek, és még számtalan lehetőség létezik, amely mind Rád vár.

Mik lehetnek ezek a konkrét területek? Íme néhány javaslat:

 • Vadon található ehető növények
 • Gombaszakértés
 • Vadászat, horgászat
 • Háztáji élelmiszer termesztés
 • Főzés, háztartásvezetés
 • Szabás, varrás, ruhajavítás
 • Elsősegély nyújtás
 • Gyógynövény ismeretek
 • Önvédelmi ismeretek
 • Túlélő táborok
 • Villanyszerelés
 • Asztalos ismeretek
 • Stb.

A katasztrófákat (személyes, társadalmi, természeti) túlélő emberek vizsgálatán alapuló eredmények azt mutatják, hogy a legfontosabb felkészülés valójában a mentális, érzelmi felkészültség.

Számos példa mutatja, hogy olyan emberek, akiknek szinte semmijük sincs, sikerrel élnek túl - gyakran minden nélkül, pusztán a megfelelő hozzáállással. Miközben számos eset igazolja, hogy szinte minden szükséges felétellel rendelkező emberek pillanatok alatt omlanak össze, amikor elveszítik az érzelmi stabilitásukat és ezzel együtt a megfelelő ítélőképességüket. Más szóval, hiába rendelkezünk a megfelelő tartalékokkal és önvédelmi képességekkel, a megfelelő, szilárd értelmi és érzelmi alap, és az ezzel együtt járó objektív gondolkodási képesség nélkül, minden fizikai felkészültségünk értelmetlenné válhat.

Az emberek eredendően társas lények. Arra vagyunk teremtve, hogy másokkal közösségben éljünk. A magányos farkas, aki egyedül él, nem számíthat mások támogatására. Katasztrofális eseményeket követően azok az emberek, akiknek van közösségük, barátaik és családtagjaik, nagyobb valószínűséggel maradnak életben, és viszonylag jó állapotban. Bizonyított, tény, hogy az emberi csoportok hatékonyabbak az erőforrások felkutatásában, a munkamegosztásban és a külső erőkkel szembeni védekezésben, mint az egyedülálló egyének.

Az érzelmi ellenálló képesség fejlesztése

Koncentráljunk arra, hogy részben a mi hatalmunkban állhat, hogy a velünk történő eseményeket a magunk és szeretteink számára kedvezőbbé tegyük.

Sokan azt gondolják, hogy a lelki trauma szükségszerűen következik a katasztrófa megtapasztalásából. A kutatások szerint a nagyobb katasztrófák traumájára adott leggyakoribb válasz a stressztűrő képesség kialakulása – amit egyébként „rezilienciának” nevezünk. Az emberek többsége képes arra, hogy a rossz dolgokkal külső segítség nélkül is megküzdjön.

Ma már tudjuk, hogy milyenek azok az emberek, akik jól és rugalmasan tűrik a stresszt. Az érzelmi ellenálló képesség fejlesztése nagyrészt azon alapul, hogy ezekből a „védőfaktorokból” minél többet építünk be a saját és a szeretteink életébe. Néhány ilyen tényező a következő:

 • Szoros családi és baráti (szociális) kapcsolati rendszerek kiépítése, fenntartása: alakítsunk ki szoros társas kapcsolatokat a közvetlen közelben élőkkel. Kutatások igazolják ezeknek a kapcsolati rendszereknek az erős „megtartó” képességét.
 • Pozitív gondolkodás gyakorlatának kialakítása: tudatosítsuk és gyakoroljuk a - „félig üres” - sel szemben - a „félig teli pohár" hozzáállás jelentőségét a mindennapjainkban. Lássunk meg mindenben a pozitívot. Sajátítsuk el a „negatív gondolatok megállításának” technikáit.
 • Hitélet és spirituális tradíciók gyakorlása: vegyél részt spirituális tevékenységekben. Imádkozz. Köss békét önmagaddal, a teremtőddel és/vagy azzal a szereppel, amelyet a világegyetemben magadnak látsz.
 • Stresszcsökkentő légzés- és relaxációs technikák, meditációs technikák, alkalmazása
 • Engedjük meg magunknak, hogy érzéseink legyenek, találjuk meg a partnert, akivel ezekről nyíltan tudunk beszélni az elfojtás helyett.
 • A fizikai aktivitás: a napi erőteljes testmozgás jótékony hatása az elmére - különösen a stresszkontrollra (futás, erősítés, jóga stb.).
 • Az alvás, mint a stresszcsökkentés szerepének tudatosítása. Az alvás mennyisége és minhősége az egyik legfontosabb összetevője a mentális egészség megőrzésének.
 • Cselevő és aktív felkészülés, aggódás helyett - ez biztonságérzetet ad, és csökkenti a szorongásunkat.
 • Játszunk, szórakozzunk: találjunk magunknak tudatosan olyan (társas) játék, illetve szórakozási lehetőségeket, amik amellett, hogy elterelik a figyelmünket kikapcsolnak, töltenek mind a stressz mértékét csökkentve, mind az elménket megdolgoztatva (pl. rejtvényfejtés) elterelik a figyelmünket, nem utolsó sorban építik társas kapcsolatainkat. Egyszóval segítenek az ÉLET megélésében.
Egy olyan korszak áll előttünk, amely mellett az eddigi életünk boldog békeidőnek fog tűnni. Olyan mértékben lesz szükségünk egymásra, ahogyan azt már több generáció óta nem tapasztaltuk meg. Az emberek valójában vágynak a közösségre. Ebben a világban, ahol a társadalmi interakciókat a technológia közvetíti, és ahol a közösségeink túlságosan felbomlottak, az emberek elszigeteltebbnek érzik magukat, mint óta valaha. A technológiának bizonyára van szerepe a szervezésben és a kommunikációban, de az igazi megoldásokat a személyes érintkezések és az egymás mellett dolgozó emberek fogják megtalálni és megvalósítani. Elképesztően sok időt és pénzt fektettünk abba, hogy elzárt kis világokat hozzunk létre magunk körül. Hasonlóan nagy erőfeszítésekre lesz szükség ahhoz, hogy olyan közösségeket építsünk, amelyek elég rugalmasak ahhoz, hogy az elkövetkező nehéz években is képesek legyenek boldogulni.

Közösségeket létrehozni egyszerre könnyebb és nehezebb is, mint gondolnánk.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy közösség létrehozásának legnagyobb akadálya a befektetendő idő mennyisége - nem csak az enyém, hanem a többi emberé is, akik állítólagosan a közösséget alkotják. Nem számít, hogy nekem heti 10 órám van a közösséggel kapcsolatos tevékenységekre, ha másoknak csupán minden második vasárnap délután két órája van erre. Persze, lehet közösséget építeni minden második vasárnap délutánonként 3 és 5 óra között - csak egy kicsit tovább fog tartani. És valójában mennyi időnk van még, amíg érdemben tehetünk valamit magunkért és egymásért? Ha az ellátási láncok megszakadnak, vagy az infláció valóban elszáll, és az élelmiszer ára tízszeresére emelkedik, nagyon kevés embernek lesz lehetősége és eszköze arra, hogy közösségi napot szervezzen a hosszú távú élelmiszertárolás ismereteinek elsajátításáért.

A „közösség” nem ugyanaz, mint a „barátok”.

Nem mindenki, akit a közösségi hálóm részévé szeretnék tenni, olyas valaki, akivel barátok vagyunk, vagy barátok leszünk. Persze, egy tökéletes világban jó barátok lennénk a villanyszerelőmmel, a helyi gazdával, az orvosommal, a fogorvosommal, a boltossal és így tovább. De ne halogassuk a cselekvést, csak mert barátság végül nem alakul ki. Ne várjuk el, hogy mindenkivel jó barátok legyünk a közösségben. Ha talpraesett, hozzáértő és szorgalmas emberek, az már ideális. Ha barátok vagyunk, az csak egy előny.

Kezdjétek kicsiben – Ha az első közösségi összejövetelen csupán néhány ember vett részt, az is teljesen rendben van. Soha ne csüggedj attól, hogy az első lépések milyen jelentéktelennek tűnnek. Ezek csak építőkövek egy sokkal nagyobb cél irányába.

Kezdjétek el most – Mennél tovább csinálod, annál inkább úgy fogod érezni, mint ha csak most kezdted volna... ez jó. Minden egyes alkalommal több és több leszel, ahogy a társaid is.

Legyetek türelmesek – A közösségépítés folyamatát nem lehet siettetni. Az emberek a saját tempójukban nyílnak meg, és az őszinte bizalom kialakulása, bizony időigényes folyamat.

És végül - fogadd el, amit az emberek felajánlanak, legyen az bármilyen apróság - sosem tudhatod, mihez vezethet. A fordítottja pedig duplán igaz...  

Megfontolandó még...

Közösségi jószolgálati programok szervezése, azaz olyan közös érdekeken alapuló események, amik a környezet szépítését, fejlesztését szolgálják, ugyanakkor az ismerkedést is elősegítik.
 • Saját levelező lista létrehozatala a gyors és hatékony az információ áramlásra
 • Közös szemétszedő hétvége szervezése évente többször
 • A közös közterületen tavaszi és őszi piknik alkalmak meghirdetése
 • Lakóközösségi egyesület létrehozása közös faültetésre, és közterületi fűnyírás finanszírozására, vagy játszótér építésére

Ez a forma, talán mind közül a legkevésbé befolyásolható...

Elköltözni egy jobb helyre

Sokan álmodoznak arról, hogy egy másik országba költöznek, ahol jobb erőforrások, infrastruktúra és közösségek állnak rendelkezésre. Ez komoly vonzerőnek tűnik.

Ezt a döntést azonban nem szabad könnyelműen meghozni. Számos tényezőt kell figyelembe venni, valamint azt a nagyon is valós lehetőséget, hogy ha elköltözik az ember, akkor az ottani az őslakosok mindig is „kívülállóként” fognak tekinteni rá, függetlenül attól, hogy mennyi ideig él ott, vagy hogy milyen lelkesen szeretne a közösség részévé válni.

Ha a költözést fontolgatod, jól teszed, ha előre tájékozódsz

Az egyik kulcskérdés a népsűrűség lehet. Ha az embernek lehetősége van arra, hogy egy ritkán lakott régióba költözzön, az nagyon előnyös lehet. Mert függetlenül a katasztrófa jellegétől, legyen az ember okozta vagy természeti jellegű, ha egy gyéren lakott régióban élünk, akkor jó eséllyel kevesebb problémával kell számolnunk. Mondjuk nem lesznek nagy tömegeket megmozgató felfordulások.

Egy másik fontos szempont egy ingatlan kiválasztásánál a helyi gazdaság. A sokszínű helyi gazdaság, amely túlnyomórészt mezőgazdasági jellegű. Legyen bőséges víz, és lehetőleg olyan területen, ahol túlnyomórészt vízerőművek működnek, mert a azok a legkiszámíthatóbbak, legmegbízhatóbbak. Érdemes tájékozódni az áramellátás regionális „leválaszthatósága” szempontjából is, azaz létezik-e olyan vészforgatókönyvi megoldási lehetőség, hogy az adott régiót a központi áramellátási rendszerről lekapcsolva helyileg is el lehet látni árammal.

Ideális esetben tehát egy gyéren lakott, bőséges vízzel rendelkező, mezőgazdasági területen, lehetőleg könnyen elérhető kút vízzel - vagy még jobb, ha forrásvízzel, ahol a víz gravitációsan áramlik a házba - és egy energiaexportáló területen lehet a legoptimálisabb a letelepedés. Ezek lesznek a legbiztonságosabb helyek, ha a társadalom összeomlik. Egy nagyvárosban, az onnan kifelé vezető útvonalak mentén jó eséllyel nem lesz majd biztonságos az élet.

Jelen kell lenned az alkalmazkodásban

Az év nagy részében a leendő menedékhelyeden kell élned, és önellátó életmódot kell folytatnod. Nem lehet csak úgy „megvenni” a túlélés képességét. Mindennek van egy tanulási görbéje. Vehetsz egy fatüzelésű tűzhelyet, de ez még nem jelenti azt, hogy tudod is, hogyan kell használni azt. Ennek is van egy tanulási folyamata; ugyanez vonatkozik a kertészkedésre is. Évekbe telik, mire a talaj kialakul, ahogy a bőven termő gyümölcsös és zöldségeskert beérése is hosszú idő, nem beszélve a fákról.

Helyben kell lenni, ott kell élni. Meg kell ismerned a helyi éghajlat sajátosságait. Meg kell tanulnod, hogy abban a környezetben mely növények fejlődnek jól. Mindezek időt és energiát igényelnek. Ha nem teszed mindezt az életed részévé, akkor nem várhatod el, hogy az utolsó pillanatban mindenre készen állj. Mert ez valószínűleg nem fog megtörténni, legalábbis nem úgy, ahogy azt elképzeled, vagy szeretnéd.

Másrészről: vidéken lehet, hogy a népsűrűség alacsony, ugyanakkor az összes szomszéd ismeri egymást. Tehát a túlélésed a barátaidon és a szomszédjaidon múlik majd, akikben megbízhatsz. Egyedül jó eséllyel nem fog sikerülni. A közösség lehet akár kicsi is, két-három szomszéddal, de attól még közösség, amennyiben működős és támogató. Mert szükséged lesz azokra az emberekre, akikre igazán számíthatsz.

Hogyan lesz mindenre elég időm?

Az elvégzendő feladatok sora szinte végtelen... Ugyanakkor mindenkinek van egy élete, és valószínűleg a többségük nem engedheti meg magának, hogy holnaptól a minden idejét az ellenállóképessége fejlesztésének szentelje.

Az első lépés annak felismerése, hogy ez egy folyamat. Soha senki, még a legelszántabbak és legkitartóbbak sem lesznek képesek, teljes mértékben felkészülni. Ezért ne is próbálj erre törekedni. Ehelyett összpontosítsd az idődet és a figyelmedet azokra a területekre, amelyeken a legsebezhetőbbnek érzed magadat, vagy amelyek a leginkább érdekelnek. Aztán csak kezdj el tenni ezekért. A kis lépések teljesen rendben vannak. A lényeg az, hogy egyszerűen csak kezdj el haladni előre, a kitűzött célod felé.

Akár az „Ráhatás és Cselekvés” mátrix segítségével:

Ráhatás és cselekvés mátrix

Áttekinthetővé válnak a ránk váró feladatok, ha elhelyezzük őket a mátrix négy negyedében, aszerint, hogy az egyes feladatokban milyen szintű befolyással és cselekvési lehetőségekkel rendelkezünk:

Mi az, amire ráhatásom van, és azonnali cselekvést igényel, mi az, amire egyáltalán nem lehet ráhatásom, tehát elengedem. És mi van a kettő közötti skálán, azaz lehet ráhatásom, de most nem cselekszem, vagy felismerem, hogy bármennyire törekszem is, nem igazán lehet ráhatásom.

Hogyan tovább?

Ha ez megtörtént, összpontosítsd az energiáidat azokra a feladatokra, amelyeknél még ma megteheted az első Helyes lépést. És ne pazarold tovább az idődet azokra, amelyekkel kapcsolatban Szüntelen küzdelem vár Rád. Nyugodt szívvel tedd félre azokat, amelyeket az Elengedéshez rendeltél, míg a Feladással kapcsolatos feladatokat egy későbbi időpontban újra megvizsgálhatod, ha a helyzet esetleg megváltozik, és úgy érzed, hogy nagyobb esélyed lesz arra, hogy haladj velük.

Modern szokásaink gyakran a hatékonyságunk ellen dolgoznak: a digitális eszközeink, a megbeszélések és egyéb felesleges zavaró tényezők végtelen sora megzavarja a figyelmünket, ami lehetetlenné teszi az összpontosítást és gátolja az eredményességet. Sok esetben a kevesebb több: csináljunk kevesebb dolgot, de azokat csináljuk jól. A dolgok nagy része magától is megoldódik.

Végezzük el a feladatainkat a legjobb tudásunk szerint, de mindig elégedjünk meg az eredményeinkkel, bármilyen kicsik is legyenek azok.

Amikor az emberek elérkeznek a megértés ezen szintjére és elkezdenek a felkészüléssel foglalkozni, legtöbbjüket egy pánikszerű, sürgető félelemérzés fogja el, hogy nincs már elég idő mindenre, mielőtt az egész rendszer összeomlik. Egy bénító erejű félelem lesz úrrá rajtuk, hogy túl keveset tettek, és már túl késő elkezdeni.

Valójában azonban mindig van idő arra, hogy tegyünk valamit, bármit. És ez nagyságrendekkel jobb és több, mint a semmi. A félelem helyett egyszerűen arra bátorítunk mindenkit, hogy vegyen egy nagy levegőt, legyen elnéző önmagával és pusztán arra koncentráljon, hogy „megtegye a következő lépést”.

A hála érzése

Egyikünk sem tudhatja, hogy mi lesz az a kiváltó ok, ami tovább lendít minket a következő szintre, amikor az emberek nagyobb része végre rájön, hogy ha valaha is létezett olyan dolog, hogy „normális”, akkor ahhoz egyhamar nem fogunk visszatérni, ha egyáltalán még valaha is megtörténhet ez. Talán épp a világjárvány, vagy a szomszédságunkban kialakult háborús helyzet lehet az, ami elvezet minket erre a pontra…

Ez a mostani talán egy ajándék idő, amely egy darabig talán még eltarthat, és ami lehetővé teszi a számunkra, hogy belehelyezkedjünk egy új valóságba, amelyet mindannyian a saját életünkben teremtünk majd meg. Néhányan már előrébb járnak, mint mások, sokan még végig sem gondolták, mi várhat rájuk. Ugyanakkor mindannyiunknak meg van a lehetősége arra, hogy értelmileg és érzelmileg felfogjuk a minket körülvevő folyamatokat, azok irányát és várható következményeit az életünkre nézve.

Mivel nem tudhatjuk, hogy mikor és mi fog történni majd velünk, talán a legjobb és legsikeresebb életstratégiák közé az tartozik, ha olyan dolgokat csinálunk, amiket szeretünk, és amelyek egyben a saját és közösségünk ellenállóképességét is fokozzák, valamint összhangot teremtenek a gondolataink és a tetteink között.

Érezzünk hálát mindenért, ami adatott eddig, ahogy azért is, ami előttünk áll!