Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Áramszünet

Tisztában vagy vele, mennyire függsz az elektromos áramtól? Mi történik, ha az áram elmegy? A telefon elnémul, a fűtés nem kapcsol be, nincs meleg víz, a számítógép felmondja a szolgálatot, a kávéfőző nem indul el, és sötétség borul a házra.

Folytathatnánk a listát még tovább: a hűtőszekrény felmelegszik, az ételek megromlanak, a mosógép leáll, nincs lehetőség a ruhák tisztítására, a televízió és a rádió elnémulnak, így a hírekhez és információkhoz sem jutsz hozzá. Az internet kapcsolat megszakad, így a távmunkához vagy a szeretteiddel való kapcsolattartáshoz szükséges eszközökhöz sem férsz hozzá. A garázsajtó nem nyílik, ha elektromos, az elektromos sütő és tűzhely sem működik, így még az ételkészítés is problémássá válik.

Hamar rájössz, mennyire függsz az elektromos áramtól. Általában az áramszüneteket néhány órán belül orvosolják, de vészhelyzetekben akár napok is eltelhetnek, mire újra hozzáférhetsz az elektromos áramhoz.

Tartalomjegyzék

Ha a fűtés leáll

Ha van kandallód vagy kályhád, gondoskodj arról, hogy mindig legyen elegendő szén vagy tűzifa a házban. Érdemes megvizsgálni, hogy telepíthető-e alternatív fűtési megoldás az otthonodban. Ehhez kérd ki szakértők véleményét. Vigyázat! Gázzal működő fűtő források esetén ügyelj arra, hogy az oxigénhiány-ellenőrző és gyújtásbiztonsági eszközök is rendelkezésre álljanak. Egy szén-monoxid (CO) riasztó beszerelése pedig jelentősen növeli a biztonságot.

Egy ideig meleg ruházat is helyettesítheti a fűtést. Ha lehetséges, válassz egy szobát, ahol tartózkodsz, és tartsd zárva az ajtókat, hogy a hő ne szökjön el. Azonban ne feledd, hogy rendszeresen szellőztetni kell! Az oxigéntartalom rendszeres megújítása különösen fontos, ha például gyertyákat használsz alternatív fényforrásként.

Ajánlások - Áramszünet - Kandalló

Ha kialszanak a fények

Ha megszakad az áramszolgáltatás, többféle alternatív fényforrás állhat rendelkezésedre. Érdemes előre felkészülni, és többféle megoldást is tartalékban tartani:
  • Zseblámpa: elemről működő (tarts tartalék elemeket), napelemes, kurblis zseblámpa vagy LED-lámpa – ne felejtsd el az „alkatrészeket”, vagy több készüléket is tarts, hogy pótolni tudd a meghibásodottakat.
  • Gyertyák és gyufák vagy öngyújtók.
  • Kemping- vagy kültéri lámpák: elemről működő (tarts tartalék elemeket), LED-lámpák vagy petróleumlámpák (gondoskodj a megfelelő üzemanyagról).
Bármelyik megoldást is választod, mindig kövesd a gyártó utasításait, és ügyelj arra, hogy nyílt lángot soha ne hagyj felügyelet nélkül. Tűzveszélyes! Ha lehetséges, használj tűzálló edényeket, például lámpásokat gyertyákhoz, hogy csökkentsd a tűz kockázatát.

Nincs lehetőség főzésre a konyhában

Kisebb ételeket elkészíthetsz egy kempingfőzőn. Ha van kerted vagy erkélyed, használhatsz szabadtéri grillsütőt vagy asztali grillt, amit faszénnel vagy gázzal működtethetsz.

Figyelem! Soha ne grillezz a lakásban vagy házban, mert tűz- és fulladásveszélyes!

Előnyt jelent, ha a bevásárlásnál gondoltál hosszú ideig eltartható élelmiszerekre, amelyeket hidegen is fogyaszthatsz.

További tippek áramszünet esetére

  • Győződj meg róla, hogy a számítógépek, mobiltelefonok, telefonok stb. akkumulátorai fel vannak töltve.
  • Napelemes akkumulátortöltők vagy power bankok hasznosak lehetnek.
  • Ne felejts el elegendő készpénzt tartani otthon, mert az automaták áramszünet idején nem működnek.
  • Legyen kéznél egy elemmel működő rádió vagy kurblis rádió.
  • Hosszabb áramszünet esetén kövesd a hatóságok értesítéseit.