Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

A hőmérséklet-emelkedés súlyosabb, mint ahogy azt eddig gondoltuk

A hőmérséklet-emelkedés súlyosabb, mint ahogy azt eddig gondoltuk

A 19. század, amelynek hőmérsékleti adatait a szakemberek a globális felmelegedéshez való viszonyítási alapként használják, a valóságban 0,24 Celsius-fokkal hűvösebb lehetett, mint ahogy azt korábban tudni vélték.

2015 óta, amikor is a világ vezetői és országai ígéretet tettek arra (a Párizsi Megállapodásban, amelyet 194 ország és az Európai Unió írt alá), hogy megpróbálják a globális átlaghőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fok alatt tartani, valójában minden évben nőtt  kibocsátás és az átlaghőmérséklet. A tudományos adatok elemzései most azt bizonyítják, hogy tavaly nyáron az északi féltekén bizony már jócskán túlléptük ezt a korábban meghatározott 1,5 Celsius-fokos határvonalat.

Egész Európában, Észak-Amerika nagy részén és Ázsiában a tavalyi, azaz a 2023 nyári átlaghőmérséklet 2,07 Celsius-fokkal volt melegebb, mint 1850 és 1900 között, vagyis abban az időszakban, amelyet a tudósok úgynevezett „referencia-időszakként” vesznek alapul az ipari forradalom előtt rögzített átlaghőmérsékletek mérésére, vagyis azt az időszakot, mielőtt az ipari forradalom hatásai elkezdték volna megváltoztatni és jelentősen befolyásolni a globális éghajlati körülményeket.

Ám sajnos lehetséges, hogy még ez a mérés is túl optimistának számít. A tudósok szerint a 19. században sok hőmérő és időjárás mérő állomás, amelyek rögzítették a ma középértéknek számító adatokat, nem volt megfelelően elhelyezve, illetve mivel nem védték őket kellő mértékben a napsugárzás hatásaitól, így lehetséges, hogy abban az időszakban a világunk mégis csak hűvösebb volt, mint amire az akkoriban feljegyzett mérések alapján következtetni lehetett.

A valósághoz közelebb álló átlaghőmérséklet kiderítése érdekében a tudósok megvizsgálták az egész északi félteke elmúlt 2000 évre vonatkozó évgyűrűs adatait, és arra a következtetésre jutottak, hogy az 1850 és 1900 közötti mérsékelt égövi hőmérséklet 0,24 Celsius-fokkal alacsonyabb volt, mint ahogy azt korábban gondolták. Amennyiben a vizsgálati adatok helyesek, abban az esetben a tavaly nyári hőmérséklet-emelkedés valójában 2,31 Celsius-fok lehetett az északi féltekén.

A bejegyzés a The Guardian oldalon 2024-ben közölt írás alapján készült.

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

További cikkeink a témában

Már az agyunk is tele van mikroműanyaggal

Szinte már felesleges is sorolni, mi mindenben fedezték fel idáig kutatók a mikroműanyag-szennyezést: a pénisztől a méhlepényig, a béltől a tüdőig, földön, vízen, levegőben. Az apró szemcsék hatását még mindig csak korlátozottan értjük, így

Tovább olvasom »