Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Minden idők legpusztítóbb atlanti hurrikán­szezonja jöhet 2024-ben?

Minden idők legpusztítóbb atlanti hurrikán­szezonja jöhet 2024-ben?

A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration – Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal) Nemzeti Meteorológiai Szolgálat éghajlati előrejelző központjának elemzései alapján a szakértők az idei évre a szokásosnál erőteljesebb hurrikán tevékenységet jósolnak az Atlanti-óceán térségében.

A NOAA előrejelzései szerint a június 1. és november 30. közötti időszakra vonatkozó 2024-es atlanti hurrikánszezonban 85% esély van arra, hogy az eddigi átlaghoz képest erősebb és pusztítóbb szezonra számíthatunk, 10% esély van az átlaghoz közeli és 5% esély van az átlagosnál alacsonyabb intenzitású hurrikán jelenségekre.

A NOAA előrejelzése szerint az összes elnevezett vihar (62 kilométer/óra vagy annál nagyobb szélerősségű időjárási jelenség) végső száma valahol 17 és 25 között fog alakulni. Ezek közül, az előrejelzések szerint 8-13 esemény hurrikánná alakul majd (szélsebességük legalább 119 kilométer/óra), ezen belül pedig 4-7 között alakulhat az úgynevezett nagy hurrikánok száma (3-as, 4-es vagy 5-ös kategóriájú; szélsebességük legalább 178 kilométer/óra). Az előrejelzések körülbelül 70%-os biztonsággal képesek meghatározni ezeket a várható időjárási eseményeket.

Az Atlanti-óceán térségében 2024-ben az átlagosnál erőteljesebb, tehát pusztítóbb és gyakoribb hurrikánokra számítanak, ami több tényező együttes hatásának köszönhető. Többek között az Atlanti-óceán rekordközeli (olykor már azt meghaladó) felszíni hőmérséklete, a La Niña kialakulásának körülményei a Csendes-óceánon, az atlanti passzátszelek csökkenése és a szélnyírás (a szél sebességének és/vagy irányának változása egy kitüntetett irány mentén – a ford.) mérséklődése, amelyek mindegyike kedvez a trópusi viharok kialakulásának.

Összefoglaló infografika a NOAA 2024-es atlanti-óceáni hurrikánszezonra vonatkozó előrejelzései alapján a hurrikánszezon valószínűségét és az elnevezett viharok számát mutatja. (Ábra: NOAA)

„Annak tudatában, hogy egy igencsak intenzív hurrikánszezonra számítunk, a NOAA elkötelezte magát amellett, hogy minden amerikai állampolgárt érdemben tájékoztasson, ellássa megfelelő információkkal és felkészítse őket a vészhelyzeti teendőkre” – mondta Dr. Rick Spinrad, a NOAA egyik vezető szakértője. “Intézményünk számos felelősségteljes lépést tesz annak érdekében, hogy teljesítse küldetését – azaz megvédje az embereket és csökkentse az esetleges anyagi károkat -, ezek közül két példát említenék: a mesterséges intelligenciával támogatott idegen nyelvről történő fordítások és a belföldi, veszélyes kategóriába sorolható viharok egy újfajta ábrázolása.”

„Ezek a heves időjárási jelenségek és az ezek kapcsán kialakuló vészhelyzetek bármelyik pillanatban bekövetkezhetnek, ezért az embereknek mind egyéni, mind pedig közösségi formában már ma meg kell kezdeniük a felkészülést” – mondta Erik A. Hooks, a FEMA helyettes igazgatója. „Jelenleg is látjuk, tapasztaljuk, ahogy egyre szélsőségesebb viharok vonulnak át az országon, amelyek további veszélyeket, például tornádókat, árvizeket és jégesőt is előidézhetnek. Ha már ma előrelátóan cselekszünk és időben felkészülünk, megismerve az egyre nagyobb kihívást jelentő éghajlati változásokat, az megváltoztathatja nem csak az emberek hozzáállását, hanem azt is, hogyan tudnak egy katasztrófa után újra talpra állni.”

A Meteorológiai Világszervezet által kiválasztott 2024-es atlanti-óceáni trópusi ciklonok neveinek betűrendes listáját bemutató összefoglaló grafikon. Az atlanti hurrikánszezon hivatalosan június 1-jén kezdődik és november 30-ig tart. (Ábra: NOAA)

Mivel a valaha megfigyelt egyik legerősebb El Niño hatásait tapasztalhattuk meg 2024 első felében, a NOAA szakemberei gyors átmenetet jósolnak a La Niña-időszakra, amely kedvez az atlanti hurrikán tevékenységnek, mivel a La Niña-időszak csökkenti az úgynevezett szélnyírás hatását a trópusi éghajlat övezeteiben. Ugyanakkor a trópusi Atlanti-óceán és a Karib-tenger térségének megnövekedett óceáni hőtartalma még több energiát biztosít a viharok kialakulásához.

A 2024-es hurrikánszezonban a szokásosnál erősebb nyugat-afrikai monszun is előfordulhat, amely olyan afrikai keleti hullámokat hozhat létre a légkörben, amelyek a viharokat még tovább erősítik és akár az élettartamukat is megnövelhetik. Végül pedig az enyhe passzátszelek lehetővé teszik azt, hogy a hurrikánok meg tudjanak erősödni az erős szélnyírás zavarai nélkül, ezáltal minimálisra csökkentve az óceán felszíni hőmérsékletének lehűlését. Az emberi tevékenység következtében egyre gyorsuló globális éghajlatváltozás az egész bolygón, így az Atlanti-óceán medencéjében is folyamatosan növeli az óceánok vízhőmérsékletét, a szárazföld számos pontján pedig olvadnak a jéghegyek, a jégtáblák, ami a tengerszint emelkedéséhez vezet, ami aztán jelentősen megnöveli a viharhullámok kockázatát. Vitathatatlan tény, hogy a tengerszint emelkedése egyértelműen az emberi tevékenység éghajlatot befolyásoló hatásának következménye, és így az ember végső soron igenis felelős azért, hogy egy hurrikán mekkora károkat okoz a szárazföldön.

Továbbfejlesztett kommunikációs csatornák a 2024-es szezonban

A NOAA a 2024-es szezonban szeretné érdemben javítani az előrejelzéssel kapcsolatos tájékoztatások menetét, segíteni az embereket a helyes döntések meghozatalában és a vihar utáni helyreállítási munkálatokból is kivenné a részét. Ezek a következők:

  • A Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) kibővíti spanyol nyelvű kiadványainak, szövegeinek kínálatát, mely magában foglalja a “Hétköznapi tanácsok”, a “Trópusi ciklonokról szóló tájékoztatás”, a “Trópusi ciklonok legfrissebb adatai és kulcsfontosságú üzenetek az Atlanti-óceán medencéjében” elnevezésű dokumentumokat is.
  • Augusztus 15-től kezdődően az NHC nyilvánossá teszi az úgynevezett “előrejelzési tölcsér-grafika” első változatát, amely tartalmazza az Egyesült Államok kontinentális részén érvényben lévő szárazföldi trópusi vihar-, és hurrikán-előrejelzéseket és figyelmeztetéseket. A kutatások azt mutatják, hogy a szárazföldi megfigyelések és figyelmeztetések hozzáadása a tölcsér-grafikához segíti a lakosságot a szárazföldön előforduló szélsőséges időjárási jelenségekre való felkészülésben a trópusi ciklonok idején, mindezt úgy, hogy a grafika jelenlegi változata továbbra is átlátható és értelmezhető marad.
  • A 2024-es szezonban az NHC képes lesz arra, hogy az Egyesült Államokra vonatkozó trópusi ciklon előrejelzéseket és figyelmeztetéseket adjon ki rendszeres vagy közbenső, mindenki számára elérhető tanácsokkal együtt. Ez azt jelenti, hogy ha a viharhullámokra vagy a széllökésekre vonatkozó előrejelzések és figyelmeztetések frissítésére van szükség, az NHC képes lesz a lakosságot gyakorlatilag egy azonnali üzenetben értesíteni, ahelyett, hogy meg kellene várni a következő, alap esetben 6 óránként kiadott friss tájékoztatást.

Új eszközöket is bevetnek a hurrikánok elemzéséhez és előrejelzéséhez

  • A NOAA kutatói által kifejlesztett két új előrejelzési modell lép működésbe a 2024-es szezonban: A moduláris óceánmodell vagy MOM6 beépül a hurrikán elemző és előrejelző rendszerébe, hogy javítsa az óceán, a hurrikánok intenzitásának kialakulásában játszott kulcsfontosságú szerepének ábrázolását. Egy másik modell, az SDCON, a trópusi ciklonok gyors erősödésének valószínűségét fogja kiszámolni.
  • A NOAA másik legújabb fejlesztése az árvíz által veszélyeztetett területek térképe, amely információt nyújt a katasztrófavédelmi és vízügyi vezetők számára a lehetséges árvizekre való felkészülésben és reagálásban, valamint segít a helyi döntéshozóknak és vezetőknek a lehető legteljesebb módon felkészülni a lakosság és az infrastruktúra védelmére.
  • A NOAA Időjárás Előrejelző Központja az NHC-vel együttműködve egy újszerű csapadék-előrejelző grafikát is közzétesz a Karib-térségre és Közép-Amerikára a 2024-es hurrikánszezonban. Ez a grafikon a trópusi ciklonhoz vagy egyéb szélsőséges időjárási jelenséghez kapcsolódó várható csapadékmennyiséget mutatja meg egy meghatározott időszakra.

Folyamatosak a rendszerfrissítések

A NOAA mindezek mellett korszerűsíti a hurrikánok megértéséhez és előrejelzéséhez elengedhetetlen megfigyelő-rendszereit is. Ezek a fejlesztések biztosítják az óceán és a légkör szélesebbkörű megfigyelését a Karib-tengeren, a Mexikói-öbölben, az Egyesült Államok keleti partvidékén és az Atlanti-óceán trópusi részén.

  • A NOAA Nemzeti Adatrögzítő Bója Központja (National Data Buoy Center) nemrégiben számos part menti időjárási bóját korszerűsített az Atlanti-óceán trópusi nyugati részén és a Karib-térségben a célból, hogy támogassa a trópusi ciklonok előrejelzése kapcsán az előfordulás idejét, az egyperces szélsebesség és -irány, az 5 másodperces széllökéscsúcs és -irány, valamint a legalacsonyabb egyperces légnyomás mérési adatainak rögzítését is.
  • A 2024-es év újdonsága, hogy a NOAA további megfigyeléseket gyűjt a NOAA P-3 hurrikánvadász repülőgépeiről és a Saildrones, a hurrikánszezon kezdetén kihelyezett, személyzet nélküli felszíni járművek, úgynevezett “óceáni vagy vitorlás drónok” közelébe telepített irányított hullám spektrométerekkel (DWSD), amelyek valós időben szolgáltatják az egyperces adatokat. A tervek szerint 2024-ben 11-12 Saildrones-t telepítenek.
  • Júniustól kezdve több tucat víz alatti megfigyelő “vitorlázó repülőgépet” terveznek telepíteni a Karib-tenger, a Mexikói-öböl és az Egyesült Államok keleti partvidékének vizein. Emellett egy új, Streamsonde nevű könnyűszerkezetes cseppszondát is telepítenek majd a kialakuló trópusi viharok belsejében, amely többszörös valós idejű megfigyelései során értékes szélsebesség-adatokat gyűjthet.
  • A CHAOS (Coordinated Hurricane Atmosphere-Ocean Sampling) kutatási kísérlet célja a levegő és a tenger közötti kölcsönhatások szélesebb körű és mélyebb megértése, a legfontosabb óceáni jellemzők folyamatos megfigyelésével.

A NOAA szezonális előrejelzéseiről

A NOAA előrejelzései az általános szezonális tevékenységre vonatkoznak, és elsősorban nem szárazföldi előrejelzések. Az atlanti szezonális előrejelzésen kívül a NOAA a Csendes-óceán keleti, középső és észak-nyugati hurrikánmedencékre is kiad szezonális hurrikán előrejelzéseket.

A NOAA Éghajlat Előrejelző Központja augusztus elején, a szezon várható csúcspontja előtt fogja frissíteni a 2024-es atlanti szezonális előrejelzést.

A bejegyzés a NOAA oldalon 2024-ben közölt bejegyzés alapján készült.

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

További cikkeink a témában

Már az agyunk is tele van mikroműanyaggal

Szinte már felesleges is sorolni, mi mindenben fedezték fel idáig kutatók a mikroműanyag-szennyezést: a pénisztől a méhlepényig, a béltől a tüdőig, földön, vízen, levegőben. Az apró szemcsék hatását még mindig csak korlátozottan értjük, így

Tovább olvasom »